Nyheter

Volvos problem med avgasreningen väcker oro bland svenska åkerier

Volvos besked om att en komponent i avgasreningen åldras i förtid sänkte inte bara aktien utan väcker också oro bland svenska åkerier, skriver Dagens Industri.

Nu kommer krav på att Volvo så snabbt som möjligt presenterar en åtgärdsplan.

Felet består i att en komponent i ett avgasefterbehandlingssystem som används på vissa marknader åldras snabbare än förväntat, vilket skulle kunna leda till att motorerna överskrider utsläppsgränserna för kväveoxider (NOx).

”Alla produkter utrustade med komponenten möter utsläppskraven vid leverans. Försämringen är en konsekvens av ett materialproblem som uppstår över tid. En fullständig analys av frågan är inte avslutad och det är inte möjligt i nuläget att bedöma de finansiella konsekvenserna. Kostnaderna kan dock bli betydande”, skriver Volvo.

Koncernens pågående undersökning indikerar så här långt att det för tidiga åldrandet inte verkar påverka alla motorer och fordon på samma sätt och i samma utsträckning. Företaget informerar nu berörda myndigheter på olika marknader och påbörjar diskussioner om åtgärdsplaner, uppger bolaget.