Nyheter

Världspremiär för helt nya Volkswagen T-Cross

Nya tillskottet i Volkswagens SUV-utbud, T-Cross, är en mångsidig, praktisk och trendriktig modell som hör till A0-segmentet.

T-Cross är namnet på en mångsidig, praktisk och trendriktig nykomling i Volkswagens växande SUV-utbud. Den har precis som övriga medlemmar i Volkswagens SUV-familj en look som drar blickarna till sig. Den välavstämda kombinationen av avslappnad stil, mångsidighet och kostnadseffektivitet riktar sig främst till yngre – och ungdomliga – bilköpare.

T-Cross är en ”urban crossover” som med en längd på 411 cm är 5,4 cm längre än Polo. På höjden mäter T-Cross 156 cm vilket gör den 11,2 cm högre än Polo. T-Cross tillverkas tillsammans med Polo vid Volkswagens fabrik i spanska Navarra.

Redan grundversionen av T-Cross (1,0 95 hk) bjuder på så gott som allt man kan önska sig när det gäller användbarhet, säkerhet och uppkoppling. Dessutom finns det många kombinationsmöjligheter och designalternativ som gör det enkelt att få sin T-Cross precis som man vill ha den.

Exteriören – kraftfull front med maffig kylargrill
Redan vid en första anblick lämnar T-Cross bestående intryck. Den kraftfulla fronten gör släktskapet med övriga medlemmar i Volkswagens SUV-familj uppenbart och förstärker också den nya modellens särprägel. Andra distinkta detaljer är den mäktiga motorhuven och den breda kylargrillen med sina integrerade strålkastare längst ut.

Sidoprofilen kännetecknas av två horisontella karaktärslinjer som ger bilen en kraftfull utstrålning. De bildar ett markerat mittparti och löper vidare bak där de mynnar ut i ett karaktäristiskt designelement i form av en reflexramp som spänner sig tvärs över hela bakpartiet mellan bakljusen. Den breda reflexrampen omgärdas av en svartlackerad dekorpanel som får T-Cross att verka ännu bredare.

Med sin längd på 411 cm är den nya SUV:en ca 12 cm kortare än T-Roc. Genom sina fyra stora dörrar än T-Cross ändå mycket lätt att stiga i och ur – vilket är en av de stora fördelarna med MQB-plattformen som gör att framaxeln kunnat placeras betydligt längre fram för en rymligare kupé.

En hjulbas på hela 256 cm ger gott om plats i kupén för upp till fem personer. Bagageutrymmet har en volym på mellan 385 och 455 liter. Och tack vare det skjut- och fällbara baksätet kan T-Cross snabbt och enkelt förvandlas till något som närmast kan liknas vid en mindre skåpbil, med plant lastgolv och en lastvolym på upp till 1 281 liter.

Nya T-Cross i punktform:

  • Nykomling: Helt nya T-Cross breddar Volkswagens SUV-utbud ännu mer.
  • Självständig karaktär: Crossover-modell med kraftfull look och massor av anpassningsmöjligheter.
  • Mångsidig: T-Cross klarar vardagens utmaningar på ett utmärkt sätt. Interiörkonceptet ger stor flexibilitet.
  • Minsta SUV:en: 12 cm kortare än T-Roc, ändå en fullfjädrad 4-dörrarsmodell.
  • Flexibelt bagageutrymme: Baksätet är skjutbart (upp till 14 cm) och kan fällas ned för att skapa ett lastutrymme som slukar upp till 1 281 liter.
  • Säker reskamrat: T-Cross är utrustad med assistanssystem som tidigare var reserverade för högre segment.
  • Fyra kraftfulla, turboladdade motorer: Tre bensinalternativ: 1,0 TSI med 95 respektive 115 hk samt 1,5 TSI med 150 hk (erbjuds ej från start). Ett dieselalternativ: 1,6 TDI med 95 hk.
  • Attraktiva utrustningsnivåer: På den svenska marknaden kommer bilen att erbjudas i utrustningsnivåerna ”T-Cross”, och ”T-Cross GT”. Dessutom finns speciella design- och R-Line-paket.
  • Generös standardutrustning: Även grundversionen bjuder på gott om utrustning.
  • Stora tillväxtmöjligheter: Kompakt-SUV-segmentet förväntas fördubblas under de närmaste tio åren. Största tillväxtmarknaderna är Europa, Sydamerika och Kina.
  • Lanseras under andra kvartalet 2019: Förförsäljningen startar preliminärt under december 2018. De svenska priserna är ännu inte fastställda.