Nyheter

Circle K öppnar supersnabbladdning för elbilar inför hållbart VM i Åre

Nu öppnar Circle K, i samarbete med Ionity, supersnabbladdning för elbilar på Circle K Nälden Ytterån. Stationen är lokaliserad mellan Östersund och Åre, där årets alpina VM går av stapeln. Med de nya laddarna kommer de elbilar som ska användas för transporter under årets VM att kunna ladda både hållbart och supersnabbt.
Under hösten 2017 ingick Circle K och IONITY ett samarbete för att installera och driva ett nätverk av supersnabbladdare (High Power Charging) för elbilar. IONITY är ett joint venture mellan BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company och Volkswagen Group med Audi & Porsche. Nätverket kommer att täcka huvudvägarna för långdistansresor i Europa och erbjuda laddning för elbilar med CCS-standard. Supersnabbladdarna har en effekt upp till 350 kW.
I Sverige är cirka 30 stationer planerade. I snitt kommer det att byggas sex laddare per station, vilket ger sex laddplatser. Nätverket kommer att erbjuda supersnabbladdning ungefär var 12:e mil. Den första stationen med de nya laddarna öppnade i Strömstad i december 2018 och nu går det alltså även att ladda supersnabbt på Circle K Nälden Ytterån.
– Vi är väldigt glada över att kunna bidra till ett mer hållbart VM i år. Med Ionity:s supersnabbladdare på vår station går det att förkorta laddningstiden avsevärt vilket ger våra kunder mer tid. De nya laddarna är en av flera satsningar i vår omställning till ett fossilfritt Sverige, säger Eva Kimborn Heivert, VD Circle K Sverige.
De första elbilarna som klarar av att ta emot 350 kW effekt väntas komma ut på marknaden först år 2020, men för de elbilar som redan idag kan hantera upp emot 100-150 kW innebär de nya supersnabbladdarna ett rejält lyft.
– Vi tycker det är jättespännande att få vara med som en av de första Circle K-stationerna som erbjuder supersnabbladdning inom kedjan! Speciellt i samband med ett sånt stort arrangemang som VM, säger Elisabeth Guldbrandsen, Store Manager Circle K Nälden Ytterån.
På Circle K Nälden Ytterån finns det 4 laddpunkter med 350 kW effekt.
Bild: Circle K