Nyheter

Ingen bonus – myteristämning på Volvo

Myteristämning råder på Volvo-fabriken i Torslanda i dag. Trots att de anställda har slitit extra hårt under 2018 får de ingen bonus. Nu är de förbannade. Det här skriver aftonbladet.se.
Många blev förvånade och upprörda när meddelandet gick ut på Volvo Cars Torslandas intranät på torsdagsmorgonen: ”Ingen bonusutbetalning i år”, stod det. Fabriksarbetaren Dennis berättar:
– Folk var lite chockade faktiskt, de trodde att jag skämtade när jag sade att vi inte får någon bonus, säger han till aftonbladet.se.
642 000 bilar såldes förra året, vilket var nytt rekord. Och omsättningen ökade med 21 procent, till 252,7 miljarder kronor. Ändå blir det ingen bonus. De anställda kunde själva läsa förklaringen på intranätet:
”Rörelseresultatet utvecklades inte i samma takt och är praktiskt taget oförändrat på 14,2 miljarder kronor. Därmed föll vinstmarginalen, den avgörande faktorn för bonussystemet, till 5,6 procent vilket är under den nivå som krävs”, framgår det här enligt Aftonbladet.
Dennis och ytterligare två anställda hörde av sig till Aftonbladet när meddelandet hade gått ut. De är upprörda, eftersom många anställda under 2018 ska ha beordrats att jobba uppemot 150 övertidstimmar. En av dem skriver:
”Vi har byggt bilar som fan under 2018. Sex av sju dagar i veckan under ett helt år har vi jobbat! Detta är deras tacksamhet genom att dra in bonusen. Riktiga jävla banditer är de högt uppsatta på Volvo!, skriver han till aftonbladet.se.
En annan anställd är lika förbannad:
”Vi anställda offrade våran hälsa och våran fritid för att företaget skulle nå sina mål vilket hände. Vi är extremt många besvikna trötta och slitna själar här inne i fabriken.”, skrver han till  aftonbladet.se.
En tredje anställd, Dennis, säger till Aftonbladet:
– Många har kämpat det lilla extra för att vi ska klara målet, många har varit inne väldigt mycket övertid. Så det blev en konstig stämning här inne i fabriken i dag när meddelandet på intranätet kom i morse.
De två senaste åren har de anställda fått full bonus, 17 500 kronor före skatt. I år blir det noll kronor i bonus.
– Det är en irriterad stämning. Folk har tvingats att jobba övertid upp till taket på 150 timmar. De säger att de inte är beredda att ställa upp på samma sätt i år, säger Dennis till aftonbladet.se.
På intranätet säger vd Håkan Samuelsson:
– Det här är inte den typen av nyheter jag vill tillkännage. Jag vet att ni alla arbetar hårt och gör extra ansträngningar för att vi ska nå våra försäljnings- och produktionsvolymer. Att vi trots alla dessa ansträngningar måste dra slutsatsen att det inte blir någon bonusutbetalning är frustrerande, framgår av aftonbladet.se.
Foto: Volvo Cars