Nyheter

Många nyheter bland anpassade fordon på Leva & Fungeras mässa

Det är Varbergs husbilar som står för den ena nyheten bland anpassade fordon. Det är den första serietillverkade husbilen i Norden, som är anpassad för användare med rullstol som kommer lanseras på Leva & Fungeras mässa den 26 mars. Den andra nyheten är Permobil som kommer dra skynket av en för branschen hemlig bil med helt ny teknik.
– Det är första gången som en serietillverkad, anpassad husbil i Skandinavien visas upp, säger Charles Fjellsöy på Varbergs Husbilar.
Den anpassade husbilen går under namnet Blucamp Sky Free och bakgrunden till lanseringen är att det finns en efterfrågan bland personer som använder rullstol och som vill hitta en husbil som passar även dem. Husbilen är byggd för fyra personer, varav en med rullstol, och är standardutrustad med en rullstolslift. Även förarplatsen kan rullstolsanpassas redan i fabriken med handgas och broms, vilket håller nere kostnaderna. Planlösningen är öppen för att man på ett så enkelt sätt som möjligt ska kunna navigera med rullstol.
– Vi tycker det är spännande att både Varbergs husbilar och Permobil har valt att lansera sina anpassade fordon på Leva & Fungera som är Nordens största mötesplats för hjälpmedel och tillgänglighet, säger Monika Ölund, affärsansvarig för Leva & Fungera.
Permobil kommer visa upp en mindre, billigare och bättre modell på mässan än vad de har haft tidigare. I den research som de har gjort kan de se att detta är något som saknas i utbudet bland anpassade fordon i Sverige. Permobil kommer även visa upp en lite större, mer traditionell bilmodell.
– Leva & Fungera kommer bli en viktig mässa för Permobil Car Adaptation och även för andra företag som jobbar med bilanpassning, säger Mattias Danielsson, operativ chef på Permobil.