Nyheter

Bilbedrägerierna ökar

Oseriösa bilförmedlare lurar privatpersoner som vill sälja sin person- eller husbil.
– Bedragarna utger sig för att vilja köpa bilen men när du visar upp den, använder de olika sätt för att få tillgång till bilen utan att du får några pengar i utbyte, säger Andreas Bredskog, jurist på Motormännens Riksförbund.
Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) ökar det totala antalet bedrägeribrott varav bilbedrägerierna är en mindre del. Under 2017 anmäldes 209 000 bedrägeribrott, en ökning med 3 590 brott jämfört med 2016.
För att hjälpa dig som ska sälja ditt fordon privat, har Motormännen tagit fram ett köpeavtal samt satt ihop en tipslista:
Kontrollera vem spekulanten är innan ni träffas
Träffas inte på en enslig plats
Följ alltid med på provkörningar
Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller vid provkörningar. Tänk på att din stöldförsäkring inte täcker förluster eller skador om du självmant har lämnat över nycklarna.
Som säljare är du skyldig att lämna ärliga uppgifter. Om du mörkar ett allvarligt fel kan köparen stämma dig, begära skadestånd eller häva köpet.
Uppmuntra köparen att undersöka bilen noga. Finns det fel som upptäcks senare är det köparens ansvar.
Skriv ett ordentligt köpeavtal, där allt som ni kommer överens om tas upp. Var extra noga med kända fel och vilken utrustning som medföljer. Köpeavtal finns på Motormännens webb
Be om att få se köparens legitimation. Ägarbytet kommer inte att gå igenom om uppgifterna är falska. Då kommer du att stå kvar som ägare till en bil du inte längre har. Skador och parkeringsböter kommer att registreras på dig.
Använd Transportstyrelsens app för att anmäla ägarbyte. Appen accepterar inte falska uppgifter.
Acceptera inte betalning med check.
Även om köparen visar att pengarna har förts över är det inte säkert förrän du ser pengarna på ditt konto. Transaktioner mellan banker kan ta ett par dagar. Vissa banker medger att man stoppar en överföring efter att den har skickats iväg.
Det säkraste sättet att göra upp en bilaffär är på ditt bankkontor. Då får du ett kvitto på att du har fått pengarna till ditt konto.
Ett smidigt sätt är att använda betalappen Swish. Då ser du i realtid att pengarna har kommit in på ditt konto. Be köparen skriva att köpet avser en bil och att ange bilens registreringsnummer i meddelandefältet.
Lämna inte ifrån dig bilnycklarna förrän du är helt säker på att du har fått betalt.
Köparen måste ha egen trafikförsäkring. Din trafikförsäkring gäller inte när ni har skrivit på ägarbytet.
Du kan sälja bilen genom en bilförmedlare. Men det finns många oseriösa förmedlare och därför behöver du vara extra försiktig. Kontrollera noggrant förmedlarens bakgrund och ta referenser.
Om du använder en förmedlare bör du vara mycket noga med uppdragsavtalet och hur det är formulerat. Det ska bland annat tydligt framgå vad uppdraget avser, hur länge det ska pågå, vem som är ägare till bilen, vad bilförmedlaren ska ha i provision och hur du ska få dina pengar. Skriv aldrig över bilen innan betalningen har skett.