Nyheter

Framtiden är här (snart): små eldrivna farkoster som tar sig fram högt över storstädernas igenkorkade gator

Enligt de företag som arbetar med denna framtidsvision är vi snart där.
Företaget Aurora Flight Sciences testade i slutet av januari en märklig farkost i Virginia, USA. Istället för hjul hade det två rejäla landningsställ med fyra propellrar på varje. Med hjälp av propellrarna steg den obemannade farkosten rakt upp i luften, hovrade i några sekunder för att sen landa igen. Det skriver IVA om sitt senaste nr.
Det är en ny typ av transporttjänst som drivs med el och på så sätt blir den tystare och mer effektiv än en helikopter. Enligt Aurora, som ägs av Boeing, ska planet kunna ta sig åtta mil på el. För att ytterligare spara energi flyger det som ett flygplan med vingar när det väl är uppe i luften.
Taxiföretaget Uber ligger redan i startgroparna för eldriven flygtaxi och planerar starta kommersiell trafik så snart som 2023 i Dallas och Los Angeles. Precis som med Ubers vanliga taxi ska man kunna beställa en flygande taxi via mobilen.
Ett av de nystartade företag som vill satsa på eldriven flygtaxi är det tyska företaget Litium – bland finansiärerna finns svenske Skype-grundaren Niklas Zennström. Han har via sitt riskkapitalbolag Atomico satsat 100 miljoner i Litium.
Än så länge har den nya typen av flygande farkoster inget namn men på engelska benämns de ofta under namnet VTOL (vertical take-off and landning).