Nyheter

Wacker Neuson lanserar den första batteridrivna minigrävmaskinen utan akteröverhäng

Föra året visade Wacker Neuson för första gången en helt eldriven och batteridriven minigrävmaskin. EZ17e är inte efter de bensindrivna minigrävmaskinerna, vare sig det gäller kapacitet eller handhavande. De utsläppsfria lösningarna från Wacker Neuson erbjuder speciellt användar- och miljöskydd utan att kapaciteten påverkas.
Med utsläppsfria maskiner såsom EZ17e bevisar Wacker Neuson sin ledarposition i utvecklingen inom detta segment. Ingen annan tillverkare erbjuder ett så omfattande sortiment på eldrivna byggmaskiner- och utrustning. Wacker Neusons serie med nollutsläpp omfattar för närvarande två batteridrivna stampar, en grävmaskin med dual power, två eldrivna hjullastare, en eldriven banddumper samt en batteridriven vibratorplatta. Med EZ17e utökas serien från och med 2019 med en eldriven minigrävmaskin utan akteröverhäng. Målet är att erbjuda ett äkta alternativ med utsläppsfri drift inom alla huvudsakliga produktgrupper.
Wacker Neusons EZ17e kan tack vare en intelligent styrd laddare sättas in med batteridrift, eller drivas ansluten till elnätet och laddas under tiden. Därigenom tar den särskilt hänsyn i miljöer där avgaser och buller ska undvikas, exempelvis i stadsmiljö, vid arbeten i byggnader eller i närheten av skolor och sjukhus. Tillsammans med andra maskiner i Wacker Neusons serie med nollutsläpp kan en hel byggarbetsplats bearbetas utsläppsfritt och med betydande bullerminskning.
Minigrävmaskinen är dessutom en grävmaskin utan akteröverhäng, dvs. en grävmaskin utan överhäng baktill. Därigenom undviker användaren att skada maskinen under arbetet när denne arbetar nära väggar eller i trånga utrymmen. Bakdelen på den eldrivna grävmaskinen sticker aldrig utanför underdelen. Därigenom passar EZ17e utmärkt för insats vid tunnelbyggnation, vid rivnings- och saneringsarbeten i trånga utrymmen eller inomhusrenoveringar: där det behövs en kraftfull maskin med kompakta mått som kan drivas utan avgasutsläpp.
– Wacker Neuson står sedan 170 år tillbaks för innovativa, praktiska och ekonomiska byggutrustningar och -maskiner. Vår mångåriga erfarenhet och kompetens med utsläppsfria produktlösningar märks på vår första minigrävmaskin med batteri- och eldrivning. Användaren och kundnyttan står i focus för all vår utveckling. Därför har vi inte kompromissat med kapaciteten. Alla effektparametrar motsvarar de dieseldrivna modellernas, säger Martin Lehner, VD på Wacker Neuson SE.
Alla hydrauliska funktioner har samma prestanda som den konventionella modellen, batteriet är inbyggt i det befintliga motorrummet. Vikten är nästan identisk med dieselvariantens, vilket innebär att EZ17e också kan transporteras på en släpvagn utan problem.
EZ17e drivs med den senaste litiumjonstekniken som Wacker Neuson har använt under åratal, den är i ständig utveckling och utmärker sig med en särskilt lång livslängd. Därför är den helt eldrivna grävmaskinen arbetsberedd under hela arbetsdagen. Ett normalt nätuttag (110 – 230 V) räcker för att ladda upp batteriet under natten, en snabbladdning på fyra timmar med hög strömstyrka är också möjlig. För underhållet behövs ingen extra utbildning av servicepersonalen. Det gör den eldrivna grävmaskinen särskilt attraktiv för uthyrare.
– Eldrivning blir allt mer viktig. I synnerhet för hyresföretag representerar dessa lösningar en intressant utökning av hyresflottan, exempelvis för uthyrning vid inomhussanering eller i tunnelbyggnader, förklarar Alexander Greschner, försäljningsdirektör på Wacker Neuson SE. En enormt stor fördel vid insatser med eldrivning är underhållsfriheten, vilket minskar tid och kostnader för service och garanterar en maximal maskintillgänglighet.
Bild: Wacker Neuson