Nyheter

Det här väljer svenskarna när de köper elcykel

Elcyklar har länge varit populärt i Sverige och enligt Svensk Cykling såldes 53% mer elcyklar mellan 1 september 2017 – 31 augusti 2018 kontra föregående period. Men vad föredrar egentligen svenskarna när de köper elcykel? Det har Christoffer Tyrefors, vd och cykelexpert på Cykelkraft, Sveriges största cykelbutik på nätet svaret på.
Enligt Svensk Cykling har den ökade efterfrågan på elcyklar lett till att Sverige är ikapp övriga Europa och representerar numera 19% av den totala marknaden. En anledning till den stora efterfrågan under 2018 tros bero på elfordonspremien, men inget tyder på att intresset för elcyklar stagnerat 2019. Även om det inte längre går att utnyttja elfordonspremien så visar försäljningssiffrorna att elcyklar fortfarande är hett.
– Vi ser fortfarande en stor efterfrågan på elcyklar och framförallt de svensktillverkade modellerna. Att svenskar föredrar svenska varumärken är inte så konstigt menar Christoffer Tyrefors. De stora svenska cykelvarumärkena bygger cyklar för skandinaviska väderförhållanden som klarar av allt från regn och slask till saltade vägunderlag utan problem, fortsätter Christoffer Tyrefors.
Utöver att svenska varumärken är populärt bland svenskarna så finns det två tydliga attribut som svenskarna föredrar på sina elcyklar, varav den absolut främsta är mittmotor. Att mittmotor är populärt beror delvis på att allt fler tillverkare väljer att utrusta sina elcyklar med mittmotor. En annan trolig anledning är att svenskarna är pålästa och känner till fördelarna med att välja en elcykel med mittmotor.
– Vi har sett att svenskarna kan vänta ända upp mot 2 månader innan de beslutar sig för vilken elcykel de ska köpa. Det ser vi i alla fall som ett tecken på att de tänker igenom sitt val av elcykel noga innan de bestämmer sig för att handla, säger Christoffer Tyrefors.
Ett annat attribut som sticker ut från mängden är val av motorsystem. Hela 61% väljer Shimano STePS visar Cykelkrafts egna försäljningssiffror från 2018. Detta påstående stärks av tidningen Allt om elcyklar som menar att Shimano STePS är en av de vanligaste elsystem på marknaden som de flesta verkstäder vet hur man servar.
Bild: Crescent