Nyheter

Krav på minskade utsläpp från EU-lastbilar

EU:s lagstiftare har för första gången enats om krav på utsläppsminskningar för lastbilar. Krav som är alldeles för hårda enligt industrin, men otillräckliga enligt miljörörelsen. Det här uppger Ekot.
Koldioxidutsläppen från nya tunga fordon, som lastbilar och bussar, ska minska med 15 procent till år 2025 och med 30 procent till år 2030, jämfört med dagens nivå. De målen enades EU:s lagstiftare om inatt efter tuffa förhandlingar. Det här framgår av Ekot.
Uppgörelse säger också att företag som tillverkar mer än två procent el-fordon får lägre krav på utsläppsminskning.
Tunga fordon står för ungefär en fjärdedel av transportsektorns utsläpp och ungefär sex procent av de totala utsläppen. Men de har hittills saknat mål för utsläppsminskning.
EU-parlamentet och den svenska regeringen ville egentligen ställa hårdare krav men det fanns ett motstånd från andra länder. Nu blev kompromissen i linje med det förslag som kommissionen la fram från början, fortsätter Ekot.
Moderaten och EU-parlamentarikern Christofer Fjellner som var med under nattens förhandlingar är nöjd.
– Svenska industrin har tidigare välkomnat tuffa mål men deras europeiska branschorganisation, ACEA, tycker att kraven är alldeles för hårda och hade velat se hälften så tuffa mål, säger Fjellner till Ekot.