Nyheter

Nytt fartyg ger bättre möjligheter att ta med cykeln

Blidösundsbolaget köper ett nytt fartyg som är specialbyggt för pendelbåtlinje 89 och anpassat för att ta med cykel. Fartyget kommer ersätta Sjöbris och kommer uppfylla alla tillgänglighets- och miljökrav. Leveransen förväntas i slutet av maj.
Det nya fartyget byggs i Finland och kommer vara 24,1 meter lång och 6 meter bredd. Dimensionerna är speciellt anpassade för att fartyget ska kunna vända smidigt i kanalen vid Tappström och samtidigt säkerställa resenärernas komfort ombord. Fartyget kommer också vara fullt anpassat efter Trafikförvaltningens tillgänglighetskrav och ha alla väsentliga funktioner såsom ett enklare café, toalett anpassad för rullstol och wifi.
– Skrovet är färdigt och fartygets utrustning och inredning ska snart monteras. Planen är att fartyget ska levereras i slutet av maj och att det ska sättas i pendelbåtstrafik mellan Tappström och Klara Mälarstrand i mitten på juni, säger Niklas Oscarsson, affärschef på Blidösundsbolaget AB.
Fartyget kommer kunna ta emot upp till 190 passagerare och ha plats för 30 cyklar.
– Vi har märkt att resenärerna vill mer och mer kunna kombinera flera olika transportsätt i sin dagliga resa. Det är just därför vi har bestämt oss för att satsa på ett enklare cykelställsystem ombord på båten så att fler kan smidigt ta med sig cykeln. Detta är ett led i vårt arbete för att erbjuda ett sömlöst resande och vi hoppas att detta kommer underlätta resenärernas vardag och trivseln ombord på fartyget, avslutar Niklas Oscarsson.
Fartyget upprustas dessutom med två huvudmaskiner Scania DI13 med SCR-avgasreningssystem och är beviljade Tier III-certifikat, vilket kommer minska energiförbrukningen och minska fartygets miljöpåverkan.
Kort fakta om fartyget:
– Längd: 24,1 m
– Kapacitet: 190 passagerare och 30 cyklar.
– Bredd: 6 m
– Vikt: 40 ton
– Maxfart: 18,5 knop