Nyheter

SJ släpper realtidskarta över alla tåg

”Var är mitt tåg?” är en ny funktion som visar geografisk position och aktuell hastighet i realtid för samtliga SJs tåg som är på resa. Den ger också resenären möjlighet att se position och hastighet för tåg som ännu inte lämnat startdestinationen, under förutsättning att resan ska ske i närtid. Funktionen kan testas i SJ Labs-appen.
Redan idag är det möjligt att i SJ-appen och på sj.se se ett tågs geografiska position för de avgångar som körs som Snabbtåg eller med Dubbeldäckarna. På sj.se kan man även i vissa fall se aktuell hastighet för dessa tåg. Men nu kan man som resenär testa en mer exakt informationsangivelse. Funktionen omfattar även SJs upphandlade trafik som Tåg i Bergslagen och Västtågen.
– Vi tror att detta särskilt kommer hjälpa dig som tågpendlar, då det nu blir möjligt att se var tåget befinner sig och om det rör på sig även innan det åker från sin startstation. Vi vill ha så mycket återkoppling som möjligt så att vi kan vässa funktionen ännu mer, säger Clas Lindholtz, chef för SJs affärsutveckling.
Den nya funktionen är en vidareutveckling på den trafikinformation som finns i SJ-appen och har samma utseende. I kartvyn kommer den tågstäcka som visas följa spåret, istället för att visa fågelvägen mellan två eller flera stationer, vilket innebär att användaren får en mer precis uppfattning om var på järnvägen tåget faktiskt befinner sig.
– ”Var är mitt tåg?” använder helt nya datakällor och genom att testa dem i SJ Labs kan användarna hjälpa till att säkra kvalitén i den information som visas. Märker vi att det fungerar flyttar vi ut funktionerna till den vanliga appen, precis som vi gjort med tidigare funktioner, säger Claes Lindholtz.
Fakta SJ Labs:
SJ Labs är SJs arbete för att snabbt ta fram prototyper och beta-versioner av tjänster och produkter, som vi utvecklar tillsammans med våra kunder. Syftet är att få in kundernas önskemål, idéer och feedback i vår digitala utvecklingsprocess så att vi vet att funktionerna skapar ett värde för kunderna. Ett sätt att testa funktionerna tillsammans med kunderna är genom SJ Labs-appen.
SJ Labs-appen kan laddas ner till både Apple och Android och ”Var är mitt tåg?” finns med i den senaste uppdateringen.