Nyheter

Marknadsledaren Veeam släpper rekordrapport för 2018

Efter tolv år av organisk tillväxt är Veeam nummer ett på marknaden för molnhantering och dessutom ett av de största privatägda IT-företagen i världen.
Veeam Software är marknadsledare på lösningar för säkerhetskopiering som möjliggör smart hantering av data. Veeam tillkännager resultatet för verksamhetsåret 2018, strax efter att ha mottagit en investering på 500 miljoner dollar, cirka 4,6 miljarder kronor, från Insight Venture Partners och Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB), i januari. Det är ett av de största kapitaltillskotten i historien till en leverantör av lagringsmjukvara.
Det totala ordervärdet för Veeam 2018 blev 963 miljoner dollar, cirka 8,9 miljarder kronor. Det innebär en ökning på 16 procent jämfört med föregående år. Det innebär också det tolfte raka året med en organisk tillväxt på minst tio procent. Det tillkom 48 000 nya kunder under 2018, vilket innebär ett medeltal på 4 000 nya kunder per månad.
Den starka tillväxten av antalet kunder och den starka försäljningen innebär en fortsättning på tillväxten under 2017, som överglänser genomsnittet för IT-branschen. Sammantaget visar det på en ökande efterfrågan över hela världen för Veeams lösningar för smart datahantering.
̶  Datahantering, regelefterlevnad, riskhantering och cyberbrott förväntas fortsatt medföra utmaningar för företag under 2019 och under det kommande decenniet. Under 2018 har vi sett att inga data är helt säkrade. Kunderna letar efter sätt att hantera data som möjliggör användning av dem till deras fulla potential, utan att de ska vara inlåsta till leverantör eller ska utsätta sig för risker, säger Ratmir Timashev, medgrundare och chef för försäljning och marknadsföring på Veeam, med titeln Executive Vice President.
Ratmir Timashev tillägger:
̶  Genom att stärka vårt erbjudande genom våra starkaste partnersamarbeten med Hewlett-Packard Enterprise (HPE), NetApp, Cisco och nu dessutom Lenovo, gör vi precis det. Vi är branschledare genom göra det möjligt för företag att göra mer med sina säkerhetskopierade data. Vi tillhandahåller nya sätt för organisationer att generera värde från sina data, samtidigt som de utnyttjar andra affärsmöjligheter.
̶  Veeam har återigen lyckats växa och gå med vinst på en marknad som genomgår en transformation. Veeam kommer att fortsätta dominera marknaden för datahantering för hybridmoln. Tillsammans med våra partner, kunder och allierade, och med vårt färska tillkännagivande med Veeam Availability Suite 9.5 Update 4 av ny funktionalitet för datahantering i molnet har vi stärkt vår position som den obestridde ledaren på marknaden för smart datahantering och som ett av de största privatägda mjukvaruföretagen i världen, fortsätter Ratmir Timashev och betecknar Veeam Availability Suite 9.5 Update 4 som den viktigaste produktlanseringen i Veeams historia.
Kunder, produkter och partner ̶ höjdpunkter under 2018
• Veeam lanserade ny funktionalitet för datahantering i Veeam Availability Suite 9.5 Update 4. Det var en av de viktigaste och mest efterlängtade lanseringarna hittills för Veeam. Den innebär enkla, flexibla och tillförlitliga lösningar för att hjälpa kunder att göra data tillgängliga i hybridmoln, oberoende av var data finns. De nya lösningarna Cloud Tier och Cloud Mobility, samt nytt stöd för styrning (governance) av datahantering, gör det möjligt för Veeam att leverera datahantering i virtuella och fysiska miljöer, så väl som i molnmiljöer, för alla applikationer och alla data, i alla moln.
• Fysiska servrar och arbetsstationer med Veeam for Windows and Linux (Veeam Agents), och Veeam Backup for Microsoft Office 365 var de snabbast växande produkterna i Veeams historia, med 129, respektive 549, procents tillväxt jämfört med föregående år. Veeam Backup for Microsoft Office 365 har nu laddats ner av fler än 55 000 organisationer, vilket representerar inkorgar för mejl för fler än sju miljoner användare.
• Bland 330 000 kunder över hela världen märks nya kunder som Welch’s, Anheuser Busch Employee Credit Union, Fravega, Dorel Juvenile, Mizuno, Rabobank, KLM Royal Dutch Airlines, Norfolk & Suffolk NHS Foundation Trust, James Cook University och DKSH Corporate Shared Services Centre.
• Affärsområdet Veeam Cloud & Service Provider (VCSP) växte med 23 procent jämfört med föregående år och innefattar nu 21 700 leverantörer av molntjänster. 3 800 av dessa är licensierade att tillhandahålla säkerhetskopiering och återställning efter katastrofer som tjänster i molnet, genom att använda Veeam Cloud Connect.
• Molnlösningar har varit det snabbast växande segmentet för Veeam under de senaste åtta kvartalen. Veeams tillväxt för molnlösningar var 46 procent under 2018, jämfört med föregående år.
• N2WS som är ett Veeamföretag och en ledande leverantör av lösningar för säkerhetskopiering och återställning utformade specifikt för molnmiljöer hade en årlig tillväxt på 83 procent, jämfört med föregående år.
• Efter att ha blivit utsett till Microsoft ISV Partner of the Year två gånger genererar Veeam nu 1,9 miljoner timmar användning på Microsoft Azure varje månad.
• Alliansen med Hewlett-Packard Enterprise (HPE) var Veeams viktigaste och lönsammaste under 2018. Den genererade den högsta graden av årlig tillväxt för omsättningsökning för gemensamma affärer under 2018. Den understöddes av en överenskommelse om en global logistikkedja, vilket ökade säljförmågan för återförsäljare och möjligheterna för kunder. Fortsatta gemensamma investeringar av HPE och Veeam förväntas stärka samarbetet och öka leveransförmågan under 2019.
• Genom deltagande i Cisco Solutions Plus-program, växte affärer mellan Veeam och Cisco med 967 procent, jämfört med föregående år. Det är ett exempel på hur enkelt det är för partner att konfigurera och beskriva Veeams och Ciscos gemensamma lösningar för datacenter, med hjälp av ett gemensamt ordersystem. Veeam utökade sitt samarbete med Cisco genom att leverera Veeam Availability on Cisco HyperFlex™, en ny i hög grad elastisk plattform för datahantering som tillhandahåller sömlös skalbarhet, enkel hantering och stöd för multimolnmiljöer, via Ciscos supporttjänster.
• Veeam utökade succén för samarbetet med NetApp, genom integration av produkter som ger en fullständig överenskommelse på återförsäljarnivå, som inkluderar NetApp Data Fabric-lösningar. Veeam lanserade sin globala återförsäljaröverenskommelse (Global Resell) med NetApp under det första kvartalet 2018 och följde upp det med att göra det möjligt för NetAppkunder att köpa sammansatta lösningar med NetApp ONTAP och Veeam Availability från gemensamma återförsäljarpartner över hela världen.
• Veeam utökade och stärkte sitt partnerskap med Nutanix genom att lansera Veeam Availability for Nutanix AHV i juli 2018. Efter att den produkten varit tillgänglig under endast två kvartal har antalet nedladdningar ökat med 500 procent.
• Veeam tillkännagav ett nytt globalt partnerskap med Lenovo, för att kunna erbjuda kunder integrerade lösningar som kombinerar lagring med höga prestanda, med tillförlitliga lösningar för dataskydd. Dessa säljs direkt av Lenovo och Lenovos återförsäljare i en enda transaktion.
Veeams operativa investeringar och chefsutnämningar
Veeam investerade kraftigt i sitt team under 2018. Mest noterbar är en plan på att investera 150 miljoner dollar, cirka 1,4 miljarder kronor, för att utöka högkvarteret för forskning och utveckling i Prag, för att kunna fortsätta sin historia av banbrytande innovation. Investeringen gör det möjligt för Veeam att rekrytera ytterligare 500 mjukvaruutvecklare och att utöka den nuvarande globala personalstyrkan på 3 500 anställda, med planer på att anställa 1 000 till i år.
Två nya chefer utsågs nyligen på Veeam, med avsikt att accelerera företagets geografiska expansion. Paul Strelzick utsågs till verksamhetschef (GM) och Senior Vice President för Nord- och Sydamerika. Daniel Fried utsågs till verksamhetschef (GM) och Senior Vice President för EMEA. Strelzick kom från en tjänst som rådgivare och konsult på Insight Venture Partners. Innan dess var han ansvarig för global försäljning, med titeln Executive Vice President, på SolarWinds under tio år. Med specialiserad erfarenhet av att bygga effektiva och sömlösa kedjor för marknadsföring och försäljning har Strelzick en ideal bakgrund för att leda Veeams verksamhet i Nord- och Sydamerika. Efter att dragit sig tillbaka som chef för försäljning och marknadsföring, med titeln Senior Vice President, i EMEA under 2017 har Fried återvänt till Veeam. Han kommer nu att styra strategin och expansionen i alla segment i EMEA-området, och att arbeta med att förbättra möjligheter för partner och att öka marknadsandelarna på tillväxtmarknader.
̶  Marknaden för dataskydd och mjukvara för replikering är fortsatt dynamisk och konkurrensutsatt, med en global omsättning på sju miljarder dollar (cirka 64,5 miljarder kronor) och en årlig tillväxtprognos på 4,3 procent. Veeam har fortsatt att bredda och förbjuda sina lösningar för datatillgänglighet, vilket visas med lanseringen av Cloud Data Management. Veeam har dessutom intentionen att använda tillskottet nyligen från Insight Venture Partners för att fortsatt säkra en tillväxt på över tio procent, säger Phil Goodwin, analyschef på IDC.
Registreringen är nu öppen för VeeamON 2019, världens främsta konferens för smart datahantering. Den går av stapeln 20 – 22 maj i Miami i Florida. Närmare 10 000 kunder, partner och influerare besökte VeeamON 2018 i Chicago och de regionala VeeamON Forum-eventen som hölls över hela världen.