Nyheter

Ladda elbilen – ny film med råd om hur du laddar säkert

Inom de närmaste åren kommer det att lanseras mer än 100 olika modeller av laddbara bilar. I samband med det behöver Sverige öka antalet laddstationer och få till en säker laddning hemma. Det krävs ny teknik och kunskap för att möta omställningen.
Idag finns cirka 70 000 laddbara bilar i Sverige och bilbranschen ser en fortsatt stark utveckling för försäljning av elbilar och laddhybrider. Med ökat antal laddbara bilar kommer ny infrastruktur att behövas inte minst vad gäller laddning hemma.
Goda råd via film
Nu har Power Circle, MRF (Motorbranschens Riksförbund) och Bil Sweden tagit fram en informationsfilm i samarbete med elsäkerhetsverket. Filmen tar upp vad den som har en laddbar bil bör tänka på när man laddar hemma. Vilka risker bör du undvika? Vad är fördelen med att använda en laddbox vid laddning? Vad kan hända om du inte har laddbox?
– Räddningstjänsten rycker ut till drygt 150 bostadsbränder varje år som sker i elanläggningar. Stickproppen är nästan 100 år gammal och inte designad för höga laster under lång tid säger Mikael Carlson, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket.
Laddbox rekommenderas
I filmen beskrivs laddboxars nyttor förutom säkerheten. De möjliggör att man kan ladda med högre effekt och använda alla tre faserna i huset. För uppkopplade boxar finns möjlighet att hänga på tjänster som ger mervärde – till exempel att mäta exakt hur belastningen ser ut, styra laddningen till natten eller anpassa uttaget till en tid då elpriset är lågt. Vissa laddboxar kan även balansera laddningen mot husets övriga belastning.
– Att ha en laddbox är inte bara en säker och smidig lösning. Det är en smart komponent som kan hjälpa dig att balansera ditt uttag på befintliga säkringar och öppnar samtidigt upp för snabbare laddning säger Daniel Kulin, sakkunnig e-mobility på Power Circle.
Se och lär av filmen om elbilsladdning: