Nyheter

T-Roc R − premiär för prestandaversion av Volkswagens populära kompakt-SUV

Vid den internationella bilsalongen i Genève (5-17 mars) avtäcker Volkswagen nya T-Roc R. Denna prestandaversion har utvecklats av Volkswagen R och stoltserar med kraftfull prestanda. Med Volkswagens TSI-teknik och en cylindervolym på 2,0 liter levererar den 300 hk och ett vridmoment på 400 Nm.
Prestanda inte bara för vanliga vägar utan också för körning på bana
Som standard är T-Roc R utrustad med fyrhjulsdriften 4MOTION och en 7-växlad DSG med dubbla kopplingar. Detta säkerställer enastående acceleration med maximalt grepp. Från stillastående accelererar T-Roc R från 0 till 100 km/h på 4,9 sekunder. Topphastigheten är begränsad till 250 km/h.
Det sänkta sportchassit och den progressiva styrningen (standard) spelar en central roll för de smidiga vägegenskaperna, och 17”-skivorna, som tidigare endast erbjudits till Golf R Performance, ger T-Roc R rejält bett i bromsarna.
Till körprofilslägena hör ett speciellt racingläge som maximerar den sportiga körupplevelsen. Till detta ska även läggas ”launch control” som svarar för optimalt grepp och driv vid acceleration, liksom ett ESC-system (Electronic Stability Control) för optimal stabilitet. ESC-systemet är manuellt urkopplingsbart för extra sportig körning. Tack vare sina sportiga köregenskaper och speciella design, erbjuder T-Roc R den perfekta mixen mellan prestanda och livsstil.
Särpräglad ”R”-design
Den sportiga karaktären avspeglar sig också designmässigt, både in- och utvändigt. Exteriören hos T-Roc R skiljer sig på några punkter jämfört med de övriga versionerna inom T-Roc-familjen: Kylargrillen har ett silverblänkande, högglanspolerat band i eloxerad aluminium nedtill som sedan sträcker vidare ut till sidorna. Den pryds också av ett ”R”-emblem. En speciell dekorlist som spinner vidare på samma tema löper längs sidorna.
Stötfångarna, som också har en egen design unikt för T-Roc R, har en utpräglat sportig utstrålning och är lackade i karossfärgen. De separat placerade och vertikalt arrangerade varselljusen sitter också integrerade i stötfångaren. Den speciella hasplåten har samma färg som dekoren, och de likaledes speciella luftintagen har även dessa en karakteristisk ”R”-design.
Hos bakpartiet lägger man märke till stötfångaren i R-design, luftutsläppen upptill och en ”R”-diffusor i kontrastfärg. De dubbla avgasändrören är också en unik detalj för R-versionen, och som tillval kommer ett prestandaavgassystem från Akrapovic att erbjudas.
Som standard är T-Roc R försedd med 18″-lättmetallfälgar ”Spielberg”, och som tillval finns de mörkt grafitgrå 19”-fälgarna ”Pretoria” med däck 235/40 R19.
Till övriga designelement som är unika för T-Roc R hör bland annat backspegelkåporna i matt krom, takspoiler och nederkanten på dörrarna som är lackerade i karossfärgen, hasplåt i kontrast färg, diskret breddade skärmkanter, liksom högprestandabromsarnas svarta ok prydda med en ”R”-logo.
När det gäller karossfärger kan kunderna välja mellan den exklusiva ”R”-kulören Lapiz Blue Metallic eller Pure White, Flash Red, Curcuma Yellow Metallic, White Silver Metallic, Energetic Orange Metallic, Deep Black Pearl Effect och Indium Grey Metallic. Samtliga färgalternativ går att kombinera med svartlackerat tak.
Interiör med racingvibbar
Redan en ”R”-logo på nyckeln visar att det handlar om en speciell modell. När man öppnar dörren dras ögat direkt till instegslisterna i rostfritt stål med ”R”-logo. ”R”-logon innebär modeller med extra kraftfulla motorer och exklusiv design. En elegant broderad version av logotypen hittar vi på ryggstöden. Även den exklusiva läderklädda multifunktionssportratten, med paddlar och dekorsömmar i Crystal Grey, pryds en ”R”-logo, liksom välkomstskärmen och det svarta innertaket. Pedalerna däremot är skodda i rostfritt stål.
Hela interiören hos T-Roc R andas kvalitet, vilket bland annat den vita ambientebelysningen, Shadow Steel ”R”-dekoren, och materialvalen är tydliga bevis på. Sätena är klädda i mikrofibermaterialet ArtVelours. Vill man sätta sin personliga prägel på T-Roc R kan man till exempel uppgradera interiören med läderpaketet och få sittytorna klädda i förstklassig nappa.
Succémodell
I slutet av 2017 utökades Volkswagens SUV-utbud med T-Roc – en modell som har kompakta yttermått och som är funktionsrik invändigt. En elegant allroundbil som kombinerar det bästa hos en SUV:s med dynamiken hos en kompakt halvkombi. T-Roc är lika hemtam i stan som på landsväg.
Det är detta harmoniska grundrecept som är nyckeln bakom modellens framgångar och redan kommit att tilltala så många kunder. Sedan marknadslanseringen i november 2017 har modellen sålts i cirka 200 000 exemplar runt om i världen, varav cirka 3 000 bilar har registrerats i Sverige.
Nu utökas alltså modellprogrammet ytterligare med nya T-Roc R – en utpräglat sportig modell som attraherar de som lägger stor vikt vid både sportig framtoning och enastående körprestanda.
Testad på Nürburgring
T-Roc R har utvecklats och testats av Volkswagen R, bland annat på den legendariska racingbanan Nürburgring i Tyskland. Rallycrossvärldsmästaren Petter Solberg och Volkswagens fabriksförare Benjamin Leuchter har varit delaktiga i testerna.
Volkswagen R är ett helägt dotterbolag till Volkswagen AG. Bokstaven R har stått för racing sedan den första modellen, Golf R32, och uttrycker den nära kopplingen till motorsport.
Foto: Volkswagen