Nyheter

Mer än 90 procent av operatörerna oroar sig för ökade energikostnader med 5G och edgelösningar

Operatörer är optimistiska om möjligheterna med 5G, visar undersökning av Vertiv och 451 Research. Men energiförbrukningen för nätverk kan öka med upp till 270 procent till 2026.
Globala teleoperatörer visar stor optimism vad gäller tjänster som blir möjliga med 5G, och kombinationen av 5G och lösningar i kanten av nätverk, så kallade ”edgelösningar”. Samtidigt finns en oro för ökade energikostnader kopplat till dessa nya tekniklösningar, visar en undersökning gjord av Vertiv och analysföretaget 451 Research som offentliggörs på Mobile World Congress idag.
Fler än 100 globala teleoperatörer deltog i undersökningen om 5G och edge och de allra flesta tror att 5G tar fart på allvar 2021, över hela världen. 88 procent av respondenterna planerar att implementera 5G 2021–2022.
Men samtidigt tror mer än 90 procent av respondenterna att 5G kommer att leda till högre energikostnader och är intresserade av tekniklösningar och tjänster för att förbättra effektiviteten. De rönen överensstämmer med interna analyser som gjorts på Vertiv, som visar att migreringen till 5G troligtvis kommer att öka energiförbrukningen i nätverk med 250–270 procent till 2026. Ökningen tros bli störst för basstationer, noder och nätverksutrustning i datacenter.
– Utmaningen för operatörer vad gäller 5G är att välja de mest mogna tillämpningarna, vertikalerna och ekosystemen, där de kan spela en meningsfull och hållbar roll. De undersökningar som Vertiv har gjort vad gäller tillämpningar, sammantagna med den undersökning som gjorts tillsammans med 451 Research, underlättar för våra operatörskunder och telekompartners att formulera mer robusta affärsplaner för att investera i 5G och tillhörande edgelösningar, säger Giordano Albertazzi, EMEA-chef på Vertiv.
Vad gäller edgelösningar, och specifikt 5G, visar undersökningen att en stor majoritet av operatörerna har implementerat (37 procent) eller planerar att implementera (47 procent) utrustning som är anpassad för mobil infrastruktur. Sådan kallas MEC (multi-access edge computing).
– Den här undersökningen skapar klarhet om telekomoperatörernas förhoppningar och farhågor kring 5G och edgelösningar. De två största utmaningarna för att stödja 5G är att uppgradera olika typer av nätverk och nätverkslänkar. De största möjliggörarna är åtkomst till integrationspunkter till andra nät och att enkelt kunna uppgradera sin utrustning. Vi blev ärligt talat överraskade över en del resultat i undersökningen, säger Brian Partridge, undersökningschef på 451 Research.
Förutom att belysa viktiga beröringspunkter mellan 5G och edgelösningar innehåller rapporten från Vertiv och 451 Research analyser av potentiella hinder mot införande av 5G och, inte minst, tips om hur operatörerna kan bemästra de hindren. En sådan strategi är att använda tjänster av typen ESaaS (Energy Savings as a Service). Mer än 90 procent av respondenterna i undersökningen är extremt eller ganska intresserade av ESaaS.
På Mobile World Congress förra året visade Vertiv upp ett globalt ESaaS-kontrakt med operatören Telefónica. Kontraktet tar upp alla faser av arbetet med ESaaS, från bedömning av installationer, till omfattande underhållstjänster, samt specialanpassade infrastrukturlösningar.
Vertiv utvecklar ny infrastruktur, ny mjukvara och nya tjänster tillsammans med sina partner och kunder, med syfte att kontrollera och optimera energianvändningen för 5G. Det beskrivs under olika aktiviteter på Mobile World Congress i monter 2O41 i hall 2. Vertiv arrangerar även ett seminarium under onsdagseftermiddagen mellan 15.00–19.00: 5G: The Energy and Infrastructure Challenges Ahead, i hall 8 (NEXTech Theatre E).