Nyheter

Renault har sålt 200 000 elbilar i Europa

Renault har sålt 100 000 elbilar i Frankrike, fjärde största marknaden i världen. Renault ligger på första plats när det gäller elbilsförsäljningen för fjärde året i rad. ZOE och Kangoo Z.E. är fortfarande företagets flaggskeppsmodeller i företagets europeiska elbilsoffensiv.
Renault har sålt 200 000 elbilar i Europa varav 100 000 i Frankrike, vilket är en milstolpe för företaget. De båda prestationerna understryker Renaults position som ledare på elbilsmarknaden i Europa, med en stadig försäljningsökning.
Renault, en pionjär inom elbilar med ett sortiment som lanserades 2011, fortsätter att leda den europeiska elbilsmarknaden för fjärde året i rad. Nästan var tredje elbil på de europeiska vägarna är en Renault. 2018 ökade elbilsförsäljningen med 36% och accelererade starkt under andra halvåret till +62%. I Frankrike har Renault en andel på 56,8 % av elbilsmarknaden, både personbilar och lätta transportbilar.
– Vi är stolta över att ha 200 000 kunder i Europa som valt att köra Renault elbil i sin vardag. Och det här är förstås bara ett steg på en längre resa. Målet de senaste tio åren har varit att göra el-mobilitet tillgänglig för alla. Renaultkoncernens ambition är att elbilar ska stå för 10% av försäljningen 2022. För att uppnå detta kommer det att byggas 8 elfordon som kommer ingå i sortimentet, säger Gilles Normand, ansvarig för Renaults elbilsfordon.
Vad är anledningen till denna framgång?
Det kompletta och mångsidiga elbilssortimentet består av ZOE, Kangoo Z.E., Master Z.E. och Twizy. Elbilarna uppgraderas kontinuerligt med räckvidd, kraftfullare motorer och snabbare laddning. Produktsortimentet bygger på bästsäljarna: stadsbilen ZOE och skåpbilen Kangoo Z.E. ZOE såldes i 40 000 ex 2018 varav 18 000 i Frankrike. ZOE bygger på sex års framgång på marknaden och fortsätter attrahera konsumenten med attraktiv design och en räckvidd på 300 km i verklig körning.
Kangoo Z.E. är Europas obestridda ledare inom el-transportbilar, med en marknadsandel på 51,5 % 2018.
I Sverige har Renault sålt 5.461 elbilar (3 753 personbilar och 1 708 lätta transportbilar) sedan lansering 2012 fram till och med januari 2019. Renault innehar andra platsen efter Nissan på försäljningslistan i Sverige.
I juni 2018 meddelade Renault planerna att investera 1 miljard euro i elbilsproduktionen i Frankrike, centrum för Alliansens elbilsexpertis. 2022 planerar koncernen att:
Introducera en ny elbilsplattform inom Alliansen, som skall tillverkas i fabriken i Douai.
Fördubbla produktionskapaciteten av ZOE i fabriken i Flins och lansera Nya ZOE, som endast tillverkas i Frankrike.
Elmotorkapaciteten i Cleon skall tredubblas och en ny generation elmotorer introduceras från 2021.
Investera ytterligare i produktionen av nästa generations Kangoo i Maubeuge inklusive el-Kangoo Z.E.
Bilden:
Stadsbilen ZOE.
Foto: Renault