Nyheter

FlyPulse drönare hjälper energibolag att effektivisera

Startupbolaget FlyPulse från Innovatum Startup säljer sitt första autonoma drönarsystem. Kunden är Kvänum energi som ska använda drönaren för att inspektera luftledningar i elnätet. Ett jobb som idag kräver en helikopter.
FlyPulse har utvecklat ett autonomt drönarsystem som gör det möjligt att flyga drönare utom synhåll. Drönarna har hittills använts i en rad olika projekt. Bland annat för att automatisera övervakningsarbetet på flygplatser, att transportera hjärtstartare till svåråtkomliga platser samt hjälpa räddningstjänsten med överblick av skadeplatser.
Nu får företaget sin första betalande kund. Det är energibolaget Kvänum energi som ska använda drönare för sitt inspektionsarbete.
Öppnar upp nya möjligheter för inspektionsarbetet
– I dag hyr vi in helikoptrar för att göra årliga inspektioner av våra luftledningar. I framtiden kommer vi att använda FlyPulse drönarsystem. Det öppnar upp helt nya möjligheter och det blir dessutom billigare, mer effektivt och framförallt säkrare för personalen. Det ligger också i linje med vårt hållbarhetsarbete där vi ständigt söker miljöförbättrande åtgärder, säger Thomas Kvist, VD Kvänum energi.
Drönaren kommer förenkla arbetet med att inspektera isolatorer, transformatorer i elnätet och göra det enklare att exempelvis identifiera träd som är nära att falla på ledningen. Drönaren är även utrustad med en värmekamera som hjälper till att hitta komponenter som är felaktiga.
Tror fler kommer se potentialen med drönare
– En stor eloge till Kvänum energi som ligger i framkant och driver utvecklingen framåt inom sin sektor. Jag är övertygad om att fler ser potentialen och kommer vilja testa den här tekniken i framtiden, säger Jan Björn, VD och medgrundare av FlyPulse.
FlyPulse ingår i Innovatum Startups inkubatorprogram sedan 2016. 2017 antogs de också till rymdinkubatorn ESA BIC Sweden, som Innovatum Startup är en del av.
– Jag har haft förmånen att coacha FlyPulse sedan de blev antagna till rymdinkubatorn och är imponerad över hur långt de har kommit på relativt kort tid. Deras djupa tekniska kompetens i kombination med innovativa lösningar är en bra kombination, vilket nu också bevisas i och med att försäljningen startar, säger Deborah Lygonis, FlyPulse affärscoach på Innovatum Startup.
Foto: Janni Umeland