Nyheter

Concept EQV: eldriven businessclass för hela familjen

Mercedes-Benz Concept EQV som visas på bilsalongen i Geneve, är världens första eldrivna MPV i premiumklassen. Den 8-sitsiga konceptbilen med 40 mil räckvidd och snabbladdning är dock inte bara en framtidsvision. Redan på IAA-mässan i Frankfurt i höst kommer en produktionsklar version att visas upp.
Concept EQV kan fås med sju eller åtta sittplatser som kan tas ur och omplaceras efter behag. Samma bil kan tjänstgöra som VIP-shuttle på kvällarna och som transportbil på dagarna.
Eldriften lägger ytterligare en dimension till bilens komfort. Den helt tysta motorn på 150 kW (204 hk) ger bilen en tydlig limousinekänsla och det bottenvrid som kännetecknar elmotorer är perfekt för biltypen.
Batteriet av litium-jon typ är på hela 100 kWh och ger bilen en räckvidd på 40 mil. Tack vare att det är placerat under golvet tar det inte upp något av kupéutrymmet. Batteriet kan laddas via vanlig laddstolpe eller wallbox, men även med snabbladdare/likström. Med snabbladdare kan batteriet på bara 15 minuter laddas för 10 mil körning.
Bilen delar designelement både med sitt klass-syskon V-Klass och med eldrivna EQC. Det sistnämnda inte minst i fronten där LED-listen känns igen. Interiört är karaktären ”Progressive luxury”, med en hög dos välkomnande mysighet.
Bilen är försedd med Mercedes röststyrda infotainment-system MBUX som drar nytta av både av AI och Augmentet Reality när det gäller att förenkla för föraren. Liksom EQC är den också kopplat till ett helt ekosystem av olika tjänster. Från navigator som planerar rutten utifrån laddningsnivå och var det finns laddplatser, till appar som förklimatiserar bilen medan den är ansluten till elnätet.
Bilden:
Mercedes-Benz Concept EQV som visas på bilsalongen i Geneve, är världens första eldrivna MPV i premiumklassen.