Nyheter

Elbilsoffensiv från SEAT i Genève

SEAT visar sin globala vision om elektrisk mobilitet, från ett urbant två-sitsigt fordon till en högpresterande CUV.
Världspremiär av el-Born, SEATs första elbil byggd på MEB-plattformen, samt CUPRA Formentor, en högpresterande plug-in hybrid CUV.
Premiär också för stadsfordonet Minimó med siktet inställt på att revolutionera mikromobilitet.
SEAT fortsätter sin tvåsiffriga tillväxt 2019 (+12,8%) och CUPRA-leveranserna ökade med 101,4%.
Inom ramen för en av de viktigaste mötesplatserna för fordonsindustrin presenterar SEAT sin vision av elektrisk teknik som tillämpas på så olika fordon som ett tvåsitsigt stadsfordon och en högpresterande CUV (Cross Utility Vehicle).
För första gången presenterar SEAT i Genève två konceptbilar: El Born, ett helelektriskt fordon baserat på Volkswagengruppens MEB-plattform samt CUPRA Formentor, en högpresterande plug-in hybrid CUV med CUPRA-dna som också är den första modellen som utvecklats specifikt för CUPRA-varumärket. Även SEAT Minimó visas för första gången på bilsalongen; ett framåtblickande stadsfordon som kommer att revolutionera stadsmikromobiliteten. Samtliga modeller understryker SEATs åtagande att utveckla en mer hållbar mobilitet och är utrustade med hyperuppkopplingsteknologi och röststyrda infotainment-system.
Under dagens presskonferens i Genève slog SEAT-presidenten Luca de Meo även fast att ”efter tre på varandra följande år av tillväxt och försäljningsframgångar har SEAT slagit ett historiskt försäljningsrekord. Företaget har aldrig varit lika konkurrenskraftigt som idag, och det kommer att fortsätta att vara starkt i morgon och i övermorgon.”
SEAT har slagit såväl finansiella som försäljningsrekord de senaste åren, ökat varumärkets expansion och etablerat SEAT som en av de snabbast växande bilproducenterna i Europa. Summeringen av 2018 visar den högsta försäljningssiffran någonsin (517 600 bilar, + 10,5%). Under de två första månaderna av 2019 fortsatte försäljningen att öka med 12,8 % till 88 900 bilar.
el-Born elektrifierar SEAT
Konceptbilen el-Born är SEATs första rena elbil och lanseras på marknaden 2020. Den är skapad i SEATs e-mobila offensiv och är en banbrytare för företaget, både för dess funktioner, vilka möter dagens mobilitetsbehov, som för SEATs inköps-, försäljnings- och marknadsstrategi. Varumärket har en kundbas som är i snitt 10 år yngre än det europeiska genomsnittet och därmed kommer SEAT att spela en nyckelroll för att göra e-mobilitet mer tillgängligt för yngre förare.
SEAT är det andra varumärket i Volkswagenkoncernen att bygga en bil på MEB-plattformen, och en ny generation av produkter baserade på den mest avancerade el- och uppkopplingstekniken. SEATs första 100-procentiga elbil designas och utvecklas i Barcelona och kommer att tillverkas på koncernens fabrik i Zwickau, Tyskland.
el Born-modellen har fått sitt namn från en av Barcelonas mest ikoniska stadsdelar, vilken har inspirerat SEAT-designers och ingenjörer att skapa ett sportigt fordon utrustat med den mest avancerade eltekniken.
Med en körsträcka på upp till 420 km baserat på WLTP-körcykeln från sitt 62 kWh effektiva batteri, möjliggör fordonet resor bortom stadens gränser. Och med kompatibilitet med upp till 100 kW DC-laddning kan batteriet laddas om från 0 till 80% på så lite som 47 minuter.
CUPRA Formentor
Efter sitt första år som självständigt varumärke presenterar CUPRA sitt Formentor-koncept i Genève, den första modellen som utvecklas speciellt av och för CUPRA. Denna CUV innehåller alla karaktärsdrag hos ett varumärke som CUPRA – unikhet, sofistikering och prestanda.
Bilen, som kommer att nå marknaden år 2020, namngavs efter Cape Formentor, ett av de vackraste, vildaste och därmed mest exklusiva områdena på Mallorca, ett namn som står för kraft, styrka och säkerhet.
Med Formentor, märkets mest känslomässiga och tekniskt avancerade modell, firar CUPRA sitt första jubileumsår genom att kliva in i ett nytt segment och presentera en innovativ högpresterande plug-in hybridmotor. Formentor visar övergången till elektrifiering och ger en hint om designinriktningen för framtida CUPRA-modeller.
Efter ett framgångsrikt första år på marknaden, där 14 400 bilar har sålts visar CUPRA vart de är på väg. Under de första två månaderna 2019 ökade varumärket försäljningen med 101,4 procent- totalt 3,600 bilar. CUPRAs nätverk består nu av 280 specialiserade återförsäljare över hela världen och har satt som mål att fördubbla sin försäljning inom de närmaste tre till fem åren.
Minimó, anpassad för staden
Med Minimó tar SEAT ett steg framåt när det gäller att forma framtiden för mikromobilitet. Minimó, som premiärvisades redan förra veckan vid Mobile World Congress (MWC) i Barcelona, ​​kombinerar det bästa av en bil och en motorcykel. Detta elektriska koncept ger en utmärkt körbarhet och enkel parkering, med komfort och säkerhet som en bil samt smidighet som en tvåhjuling.
Namnet Minimó står för minsta möjliga storlek och maximal rörlighet. Den har formgetts utifrån behoven med moderna städer i åtanke, där olika fordon kommer att fungera på bara några få mobilitetsplattformar. Tack vare det har den ett batteribytessystem som tillåter full laddning på bara några minuter och ger ett körintervall på 100 kilometer. Bilens inställning kan justeras via smartphone enligt en användarprofil och den har 5G-anslutning, Google-röstassistans och är nyckeln till en fantastisk digital upplevelse.
5G-tekniken kommer att vara nyckeln till bilindustrin i framtiden. SEAT deltar i Mobile 5G Barcelona, ​​ett projekt som syftar till att främja staden som ett av de europeiska riktmärkena för 5G-teknik. I det här sammanhanget lanserade SEAT och Telefónica pilotprojektet 5G Connected Car på MWC, det första som genomfördes på stadsgatorna i Europa för att visa hur fordonet kommunicerar med omgivande vägar, trafik och andra bilar som ett första steg för att uppnå kooperativ, autonom körning.
Hållbar rörlighet
Med sin e-mobilitetsoffensiv som visas på Genèves bilsalong, visar SEAT sitt engagemang för hållbar rörlighet för framtiden. Genom att integrera 100% elektriska fordon, utformade för effektivare resor inom städer, samt att tillhandahålla högpresterande fordon utrustade med hybridmotorer, visar SEAT vägen framåt med sina bidrag till ett koldioxidbegränsat samhälle, i enlighet med Parisavtalen.
Bilden;
CUPRA Formentor.
Foto: SEAT