Nyheter

Flexibla och pålitliga transporter nära kunden

FREJA levererar individuellt anpassade, flexibla och produktiva transportlösningar på väg, sjö och flyg. Företaget strävar alltid efter att tillgodose kundernas behov.
Transport- och logistikföretagen FREJA grundades 1985 i Danmark och har idag verksamhet i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Polen och Kina. Sedan starten har FREJA kännetecknats av snabb utveckling med en årlig tillväxt runt 20 procent.
Under 2018 gjordes en stor investering i Jönköping och i november flyttade kontor och lager till helt nya lokaler.
– Flytten i Jönköping är ett mycket viktigt steg i vår utveckling som ger oss möjlighet till både expansion och effektivisering. Tillsammans med övriga kontor i Sverige är vi nu redo att ta oss an framtiden, berättar Gustaf Engholm, ansvarig för försäljning och vägtransporter i FREJA i Sverige.
Transport- och logistikföretagen FREJA grundades 1985 i Danmark och har idag verksamhet i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Polen och Kina.
Jørgen Hansen, Group CEO, inflikar att man med investeringen i Jönköping fördubblade logistikkapaciteten i Sverige. Tillväxt och ett större utnyttjande av den kapacitet och potential som finns är något som både Hansen och Engholm talar varmt om.
– En utmaning är att effektivt använda den potential vi har, säger Hansen.
Enorm potential
Hansen och Engholm karakteriserar transport- och logistikindustrin som väldigt fragmenterad. Det är tre storebröder, alltså tre stora logistikaktörer, som dominerar den nordiska marknaden.
– FREJA har stor potential eftersom vi ligger mycket närmare kunderna än de stora jättarna och att vi med förvärvet av Transcargo i Polen fick tillgång till en marknad som traditionellt är en av Skandinaviens största handelspartner, men också en marknad med stor tillväxt, säger Hansen.
Båda Hansen och Engholm betonar att FREJA är ett alternativ till de stora aktörerna. På företaget vill man vara med och utveckla både svensk och nordisk handel och vara en komplett leverantör. Under 2019 kommer FREJA att investera cirka 15 miljoner euro i ett nytt huvudkontor i Polen.
Samtidigt ska man fortsätta utveckla de IT-verktyg som företaget under flera år gjort stora investeringar i.
– Det är viktigt att vi utnyttjar alla de resurser vi har, säger Gustaf Engholm.
Med IT-verktygen vill man bland annat skapa ännu bättre kontakt mot kunderna.
– Vi är en stor privatägd spelare i Norden som är på samma nivå som kunderna, säger Hansen.
För honom är det av allra största vikt att företaget lyssnar på kunderna.
– Vi är mer än ett transportbolag, vi är en full service provider, avslutar Hansen.
Fakta: FREJA Transport & Logistics
Affärsområde: Transport & Logistik
Omsättning: 430 miljoner euro (2018)
Anställda: 750 personer
Huvudmarknad: Europa
Intressanta fakta: 1,8 miljoner sändningar per år
Text: Michaela von Kügelgen