Nyheter

Vad betyder plogbilarnas signalskyltar?

Nu har samtliga plogbilar längs de större vägarna i Dalarna fått skyltar med lysande kryss och pilar. De dirigerar trafiken på ett säkert sätt. Kryss betyder ”Kör inte om”, pil betyder ”det går bra att köra om”.
Motorvägar och 2+1-vägar är ofta högtrafikerade och kräver ett snabbt och effektivt sätt att ploga de dubbla körfälten. Trafikverket ställer krav på entreprenörerna att på dessa vägar ploga båda körfälten i samma riktning vid samma tillfälle, så kallad tandemplogning. Två plogbilar kör då i varsitt körfält efter varandra.
Att köra om en plogbil är riskfullt. Varje vinter försöker stressade trafikanter tränga sig emellan plogbilarna vid tandemkörning, vilket resulterat i flera olyckstillbud. Lyckas man köra om den första plogbilen kan man på grund av snö, modd, snörök och mörker missa plogbilen framför och köra in i den bakifrån.
Skyltar signalerar när du kan köra om
Sedan förra veckan har samtliga tandemplogbilar som arbetar längs de större vägarna i länet, på E16, väg 70 och väg 50 signalskyltar som dirigerar trafiken på ett säkert sätt. Signalskyltarna är monterade bak på fordonen. Med lysande kryss och pilar kommunicerar de med bakomliggande trafikanter. Lysande kryss betyder att det inte är möjligt att köra om. Lysande pilar betyder att det är går bra att köra om.
– Plogbilarna pausar med jämna mellanrum för att släppa förbi trafik. Då ökar de avståndet mellan sig, stannar och växlar signalskyltarna från kryss till pil som då visar att det är okej att köra om mellan de stillastående plogbilarna, säger Per-Olof Sjölander, projektledare på Trafikverket.
Det är viktigt att hålla tillräckligt avstånd från plogbilen vid omkörning och att ta det försiktigt när man kör över från plogad till oplogad körbana.
– Det förekommer olyckor där man kört emot plogbilsbladet, särskilt vid dålig sikt till exempel på grund av snörök, säger Per-Olof Sjölander.
Bilden:
Tandemplogning med ljussignal.
Foto Mersiha Sumic