Nyheter

Sofia kombinerar nytta med körglädje på DA Maskin

Att ha sin hobby som avlönat heltidsjobb är det nog många som drömmer om. För Sofia Eriksson på DA Maskin i Svista, strax utanför Eskilstuna, är vardagen allt annat än grå.
I DA Maskins maskinhall doftar det, om inte rosenblad, så väl motorolja och diesel. Just den här onsdagen är Sofia på plats på tillsammans med mekanikern Samir. Vanligtvis är hennes sambo – tillika ägaren David – också här.
David startade företaget 2000, och sedan 2008 har han drivit det på egen hand på heltid. Idag är det åtta anställda, berättar Sofia, som själv började på DA Maskin häromåret.
Sofia har alltid gillat traktorer, maskiner och lastbilar. Och inte undra på. Det finns i generna. Pappa Arne Eriksson är något av en ikon inom entreprenadbranschen. Kärleken till maskiner av alla de sorter finns nu även i nästa generationsled, hos Sofia.
– Min personliga favorit är Volvo BM 230 Victor, det är verkligen något visst med ’veteraner’. Flera gånger per år brukar vi samla ihop ett gäng och dra iväg på turer med våra egna traktorer och bara njuta. Det är livskvalitet.
Köpte hjullastare på Klaravik
Även på arbetstid blir det mycket tid bakom ratten för Sofia. DA Maskins fordonspark går inte av för hackor. I november fyllde man på med sitt senaste tillskott, en Volvo-hjullastare L120F – köpt på auktion på Klaravik.
– Nu har vi fem större grävmaskiner av märket Doosan och en lite mindre, ett gäng lastmaskiner, tre teleskoplastare. Eftersom veterantraktorer är vår hobby och ligger oss varmt om hjärtat har vi några såna också.
Men allra roligast?
Det är att köra en stor maskin. Att behärska och kontrollera en många ton tung lastmaskin är kittlande och någonting jag verkligen kan rekommendera.