Nyheter

Plan av olycksmodellen stoppas efter nya kraschen

Kinas luftfartsmyndighet har beordrat alla inhemska flygbolag att parkera samtliga inrikesplan av den modell som kraschade i Etiopien på söndagen, skriver TT.
Samtliga 157 personer som befann sig ombord på Boeings 737 Max-8 omkom i olyckan i Etiopien.
– Två olyckor har inträffat med nyligen levererade Boeing 737-8-plan och olyckorna har inträffat under startfasen, så det finns vissa likheter mellan dem, uppger Kinas luftfartsmyndighet i ett uttalande, enligt TT.
Även Ethiopian Airlines har tagit beslutet att parkera samtliga Boeing-plan av modellen 737 Max-8, skriver AFP.
I oktober omkom 189 personer sedan ett indonesiskt Lion Air-plan kraschat. Även det planet hade levererats av Boeing.
Norwegian som har 15 Boeing 737 Max 8-plan i sin flotta kommer däremot att flyga som vanligt, meddelar bolagets flygchef Tomas Hesthammer, enligt TT-omni.se.
Planen används i hela ruttnätet, så väl inom Europa som vid transatlantiska flygningar.
Samtidigt understryker han att bolaget håller tät kontakt med Boeing och följer deras anvisningar samt att säkerheten alltid kommer i första hand.
Olycksdrabbad modell
Svenska researrangören TUI Nordic har två Boeing 737 Max 8-plan i sin flotta.
– Vi använder det planet och vi använder två stycken för våra nordiska kunder. Exempelvis till Kanarieöarna, säger Adam Györki, kommunikationschef på TUI Nordic till TT-omni.se.
Han tillägger att bolaget i nuläget inte har några indikationer på att planen inte kan flygas på ett säkert sätt, men att även TUI håller nära kontakt med Boeing med anledning av olyckan.
Flygbolaget SAS har inga plan av den aktuella modellen.
– Vi har inga flygplan av den typen. För ett år sedan lämnade vi in en order på 50 nya plan av typen Airbus 320 NEO, säger Freja Annamatz, presschef SAS Sverige, till TT.
Det störtade planet är av samma typ som det indonesiska Lion Air-plan som kraschade i oktober. Alla 189 ombord omkom då.