Nyheter

Socialdemokraterna presenterar förslag för grönare resor i Europa

Socialdemokraterna vill göra det smidigare, tryggare och grönare att resa i Europa. Idag presenterar Socialdemokraterna förslag som ska göra det enklare att välja tåget. Samtidigt vill vi ta tillvara på den klimatpotential som finns i att skapa bättre förutsättningar för ett hållbart flyg.

Socialdemokraterna vill göra det enklare att köpa tågbiljetter för resor i Europa. Tågföretag och operatörer måste tillgängliggöra information om resor och avgångar på ett användarvänligt sätt. Därtill vill vi stärka konsumentskyddet för tågresenärer så att det är starkt nog att konkurrera med flyget. Ingen ska behöva oroa sig för att bli lämnad i sticket på en perrong med hela familjen om tåget är försenat eller blir inställt.
Socialdemokraterna anser att EU ska vara drivande i att minska flygets klimatpåverkan. Vi socialdemokrater tänker arbeta för att öka andelen hållbart framställda förnybara bränslen för flyget. Rean på utsläppsrätter till flyget måste upphöra. Flyget ska stå för sin del av klimatkostnaderna – det ökar drivkrafterna till omställning i branschen.
Det är politikens uppgift är att staka ut en hållbar riktning för framtidens resande. Ansvaret för klimatomställningen ska inte vältras över på enskilda. Istället krävs gemensamma lösningar på EU-nivå, säger Heléne Fritzon, Socialdemokraternas förstanamn i valet till Europaparlamentet.