Nyheter

Ta steget ut på vägbygget och upptäck farorna i Virtual Reality

Svevia ställer ut under mässan ”På Väg”, 13–14 mars, Elmia Jönköping.
Varje år sker ett stort antal trafikolyckor vid vägarbeten i Sverige. Och mest utsatta är de som har sin arbetsplats på eller i anslutning till vägen. Som specialist på att bygga och sköta om vägar har Svevia lång erfarenhet av att skapa säkrare trafikmiljöer i och runt vägarbeten och avstängningar.
Utifrån den erfarenheten deltar företaget på mässan ”På Väg”, som arrangeras på Elmia i Jönköping, den 13–14 mars. I monter B04:27 får besökarna bland annat möjlighet att via Virtual Reality uppleva hur det är att jobba i ett verkligt projekt på E18 – i en trafikmiljö som kan kännas mycket utmanande. Företaget visar även en säkerhetsapp för ensamarbete.
– Trots skyddsanordningar, tydlig skyltning och sänkt hastighet är det vanligt att bilar och tunga fordon passerar med bara någon meters marginal och ofta i alldeles för hög hastighet. Genom att låta mässbesökarna ta steget ut på vägen och i Virtual Reality uppleva hur det känns när bilarna rusar förbi, vill vi uppmärksamma betydelsen av säkra avstängningar och vikten av att sänka hastigheten vid vägarbeten, säger Johan Nordh, Svevia.
App för ökad säkerhet vid ensamarbete
Olyckor i samband med vägarbeten kan dessutom ses ur ett större perspektiv. Enligt senaste statistiken från Arbetsmiljöverkets inträffade närmare 35 000 arbetsolyckor i Sverige 2017 där vägrelaterade tillbud är en del av en större problematik. Och för att öka säkerheten vid alla typer av ensamarbeten ute på fältet har Svevia även tagit fram en säkerhetsapp som visas upp under mässan. Under Svevias seminarium berättar Jan Salkert och Claes Halvars, som båda arbetar med säkerhetsfrågor på företaget, mer om tekniken och vad den kan göra för att skapa en tryggare miljö vid ensamarbete.
Seminariet äger rum 13 mars, kl 12:00-12:30.
Bilden:
I Svevias monter får besökarna möjlighet att via Virtual Reality uppleva hur det är att jobba i ett verkligt projekt på E18 – i en trafikmiljö som kan kännas mycket utmanande.
Foto: Svevia