Nyheter

Unik Cadillac såldes för 1,3 miljoner på auktion

Det finns bilar. Och så finns det bilar som står ut. Som saknar likar. Nyligen ropade bilsamlaren Calle Lundkvist hem en Cadillac som faller under den senare kategorin. En Cadillac Coupe 370A från 1931 finns nu i hans ägo. Detta efter att han kört i mål med auktionen på Klaravik och lagt 1,3 miljoner på Cadillac-bordet.
Cadillacen har redan varit med om mycket i sitt billiv. Den har varit föremål för tevedokumentär på SVT, minutiös renovering, stått utställningsbil på Arvika Fordonsmuseum samt vunnit publikens pris på Classic Car Week i Rättvik. Nu parkerar den på nytt – hos Härnösands bilmuseum och Calle Lundkvist.
Jättekul, verkligen. Jag såg bilen för första gången för 10–15 år sedan. När den auktionerades ut fanns det inte mycket att tveka på. Den är så pass känd och är dessutom den enda i Sverige. Den kombinationen är minst sagt tilltalande, säger Calle Lundkvist, om den nya pärlan i muséet.

Med i nya utställningen 2020

Det dröjer dock en smula innan besökarna kan se Cadillacen som utställningsbil.
2019 har vi fullt i hallen. Men till nästa år står vår nya hall med 1500 ytterligare kvadratmeter klar. Då kommer denna, tillsammans med de 200 andra bilarna vi har, få plats. Bara i år har vi köpt ungefär 50 nya bilar.
Efter en karriär i fastighetsbranschen återvände Calle Lundkvist, i samband med museisatsningen, till det som ligger honom varmast om hjärtat: bilar med en historia att berätta.
– Vi fokuserar särskilt på bilar ´som du glömt att du minns´. Därför har vi allt ifrån vardagliga Volvo 142 till speciella Cadillacs hos oss”, säger Calle som inledde sin yrkeskarriär som billackerare och köpte sin allra första kärra redan som 15-åring.

Biljakt med 40 bud

Själva budgivningen då? Efter en intensiv (bil)jakt med över 40 bud stod alltså Calle Lundkvist till slut som segrare.
– Jag hade bestämt mig för att gå en bit över miljonen. Och det gick ju vägen! Man ska komma ihåg att antalet möjliga köpare för en sån här bil inte är så många. Jag har själv sett bilar som skickats över till USA för att säljas – men som återvänt till Sverige efter att inte blivit sålda – och jag köpt dem.
Veteranbilarna är på Klaraviks auktionsplattform för att stanna. Varje månad säljs tiotalet veteraner till bilar i olika fräschör.
– Den här försäljningen visar att vår marknadsplats är stor nog för nå de mer nischade köparna och branscherna som gör att objekten också får sitt rätta pris, säger Carita Nero, försäljningschef på Klaravik.