Nyheter

Ett beslut från Skatteverket förändrade den svenska datahallsbranschen – Nu har den första lokala aktören gått i konkurs

Datacenter går i konkurs: ”Vi skulle få tillbaka 4 miljoner från Skatteverket”. Nyligen avslöjade DI Digital att Skatteverket inte längre beviljar återbetalning av energiskatt för datacenter bolag som inte äger sin egen utrustning. Ett antal aktörer inom branschen varnade då för att investeringarna i Sverige riskerade minska – och att vissa bolag till och med skulle behöva lägga ned.

Nu har Skatteverkets beslut skördat sitt första offer:
Det lilla datacenterbolaget Bolooba, som finns i Hamre i Västernorrland, begärdes i konkurs under förra veckan.
Läget ändrades drastiskt när Skatteverket ändrade sin tolkning av skattereglerna. Det innebar att Bolooba tappade några kunder. Bolaget har i dag skulder på runt 8 miljoner kronor och merparten av det är elräkningar, säger Jacob Callmander till Di Digital.
Den utlösande faktorn till konkursen var att energibolaget Eon, den absolut största fordringsägaren, hotade med att stänga av elen om inte fakturorna betalades.
Johan Andersson (C) är kommunstyrelsens ordförande i Sollefteå, som Hamre räknas till.
– Det är chockartat och ett jättetråkigt besked, vi hade hoppats på att Bolooba skulle kunna fortsätta expandera och växa i Hamre, säger Johan Andersson till DI Digital.

Oppositionsrådet  Åsa Sjödén (S) uppger att det funnits stort intresse från datacenterföretag att etablera sig på orten, men att intresset har svalnat på sistone.
– Vi kan inte nämna några namn, men vi har haft besökare från hela världen. Men vi märker även att intresset minskat efter Skatteverkets nya tolkning, säger Åsa Sjödén.
Lars Wallin, vd på Bolooba Sverige, uppger också att fler datacenterbolag har gått i konkurs.
– Vad jag hört är det åtta bolag, men jag vet inte vilka det rör sig om. Alla känner av den här förändringen. Inte ett enda datacenter har fått tillbaka på energiskatten, säger han.