Nyheter

Fler jobbtillfällen i transportsektorn i vår

Arbetsgivare i transportsektorn förväntar sig en starkt ökad efterfrågan på arbetskraft under andra kvartalet 2019, med en sysselsättningstrend på +15 procent. Det är ett uppsving jämfört med förra våren, då prognosen låg på betydligt svagare +3 procent. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +9 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.
– Det är verkligen arbetstagarnas marknad nu, med stor kompetensbrist och en ljus prognos för fler jobbtillfällen under våren i transportsektorn. När det finns många jobb att välja på betyder det också att många företag behöver tänka nytt kring rekryteringen för att säkra sin kompetensförsörjning, både nu och i framtiden, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.
Sysselsättningstrenden för transportsektorn är +15 procent, vilket innebär att arbetsgivare tror på många fler jobbtillfällen under det andra kvartalet 2019. Det är ett uppsving på 12 procentenheter, både jämfört med föregående kvartal och med motsvarande period förra året, då jobbprognoserna låg på +3 procent.
I Sverige som helhet förväntar sig arbetsgivarna en ökad efterfrågan på arbetskraft under det kommande kvartalet med en sysselsättningstrend på +9 procent. Det är den starkaste siffran på nästan två år. Jämfört med motsvarande period förra året är prognosen hela sju procentenheter starkare. Då förväntade sig svenska arbetsgivare knappt någon jobbtillväxt, med en svag sysselsättningstrend på +2 procent.
Foto: Manpower