Nyheter

Transportstyrelsen varnar – risk för tilläggsavgift i onödan

Personer som anslutit sig till en digital brevlåda får inte bara deklarationen dit utan också avierna om trängselskatt och annan myndighetspost. Efter mycket uppmärksamhet kring digitala brevlådor varnar nu Transportstyrelsen för att inte glömma att regelbundet kontrollera lådan. Resultatet kan annars bli en tilläggsavgift på 500 kronor.
I januari 2018 gick Transportstyrelsen över till att skicka ut avierna om trängselskatt digitalt till alla som har en digital brevlåda. Förändringen innebar att antalet försenade inbetalningar ökade kraftigt.
Den senaste tiden har det varit stor uppmärksamhet kring digitala brevlådor. Därför vill Transportstyrelsen göra nyanslutna ägare uppmärksamma på vikten av att regelbundet kontrollera sin digitala brevlåda. Betalas inte en trängselskatt i tid behöver man också betala en tilläggsavgift på 500 kronor, oavsett hur stort det ursprungliga beloppet var på.
– Vi är oroliga att det är många som skaffat sig en digital brevlåda utan att inse att man även får annan post än deklarationen dit, till exempel avierna om trängselskatt, säger Magnus Svensson, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.
Idag har mer än 3 miljoner svenskar en digital brevlåda. Prognosen pekar på att ytterligare 1 miljon ansluter sig under året. Många av dem är bilister som kör i Stockholm eller Göteborgs innerstad.
– Vi ser positivt på att fler ansluter sig till en digital brevlåda. Färre pappersutskick innebär minskad miljöbelastning och effektivare distribution samtidigt som det innebär minskade kostnader för oss, säger Magnus Svensson.
Bilden:
Avierna om trängselskatt och annan myndighetspost skickas till digitala brevlådor.
Foto: Transportstyrelsen