Nyheter

Ännu ett datacenter i konkurs

Nu har ännu ett datacenterbolag begärts i konkurs i Norrland. Nu har även en infekterad tvist och ett polisärende uppstått kring denna konkurs.
– En ledande befattningshavare greps när han höll på att tömma lokalen, säger konkursförvaltaren Fredrik Sundin.
Det var ett kontroversiellt beslut från Skatteverket som fullständigt förändrade förutsättningarna för den svenska datahallsbranschen. Tidigare i veckan rapporterade Di Digital  att den första lokala aktören, Bolooba i Västernorrland, gått i konkurs efter myndighetens nya tolkning.
Idag avslöjar Di Digital att Teschshelf, ett bolag som driver datacenter i lilla Robertsfors utanför Umeå, också har begärts i konkurs. Ansökan skickades in i februari 2019. Bolaget grundades så sent som sommaren 2018 och är ett ”co-location”-bolag. Affärsidén var att hyra ut serverplats i Robertsfors till tyska kundföretag.
Konkursboet har bland annat en skuld på 3,3 miljoner kronor till elleverantören Skellefteå energi. Man har även drabbats av de nya kraven för att få rätt till lägre energiskatt. Men obetalda elräkningar är inte den enda orsaken till konkursen, det har även uppstått en tvist om vem som egentligen äger servrarna.
– Det är lite speciella omständigheter kring denna konkurs. En ledande befattningshavare för bolaget greps i november i fjol då han höll på att tömma verksamhetslokalen på servrar, säger Fredrik Sundin till Di Digital.

Fallet är komplicerat, understryker konkursförvaltaren Fredrik Sundin. Han tror att stöldförsöket hänger ihop med att Techshelf försökt uppfylla kraven för att få rätt till lägre energiskatt. Skatteverkets nya tolkning innebär ju att datacenterbolagen själva måste äga utrustningen för att ha rätt till avdrag.
De misstänkta är tyska medborgare och åklagaren väntas fatta beslut om eventuellt åtal under mars månad.