Nyheter

Första Circle K-stationen med IONITY:s supersnabbladdare öppnad i Strömstad

Circle K har öppnat den första stationen med IONITY’s supersnabbladdare (High Power Charging). Stationen ligger i Strömstad vid E6:an (Circle K Strömstad E6). Supersnabbladdarna med upp till 350 kW effekt byggs av IONITY och möjliggör resande på långdistans i Europa.
Circle K och IONITY har ingått ett samarbete för att installera och driva ett nätverk av supersnabbladdare (High Power Charging – HPC) för elbilar. IONITY är ett joint venture mellan BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company och Volkswagen Group med Audi & Porsche. Nätverket kommer att täcka huvudvägarna för långdistansresor i Europa och erbjuda laddning för elbilar med CCS-standard.
I Sverige är cirka 30 Circle K-stationer planerade med i snitt sex laddplatser på varje station. Nätverket kommer att erbjuda supersnabbladdning ungefär var 12:e mil och möjliggör resande på långdistans i Europa.
— Vi är väldigt stolta och glada över att ha öppnat vår första station med supersnabbladdare. Vi vill göra det enkelt för våra kunder att snabbt kunna ladda sin elbil och samtidigt möjliggöra resande både på kort och lång distans. Den här satsningen är en viktig milstolpe på vägen dit, säger Eva Kimborn Heivert, VD Circle K Sverige.
De nya supersnabbladdarna gör det möjligt för elbilar, som har tekniken, att avsevärt förkorta laddningstiden. År 2019 beräknas de första elbilarna som klarar av att ta emot 350 kW effekt komma ut på marknaden, men för de elbilar som redan idag kan hantera upp emot 150 kW innebär de nya supersnabbladdarna ett rejält lyft.
— Vikten av e-mobilitet blir allt större och vi ser att IONITY:s supersnabbladdare kommer att spela en betydande roll i övergången till fossilfri transport i Sverige. Vår etablering på den svenska marknaden tillsammans med Circle K är ett stort steg mot IONITY:s mål, att bygga ett komplett nätverk av supersnabbladdare över hela Europa till 2020, säger Jan Haugen Ihle, regionchef för norra Europa på IONITY.
— Vi känner oss hedrade över att en av de första stationerna med supersnabbladdare i Sverige öppnar just i Strömstad. Vi välkomnar öppnandet av de nya laddarna, som tar oss ytterligare steg mot vår målsättning att vara fossilfria till 2030, säger Maria Aronsson, miljöstrateg på Strömstads kommun.
Stationen Circle K Strömstad E6 är öppen för allmänheten att ladda på sedan i mitten på december och en officiell invigning planeras under våren 2019.
Bild: Circle K