Nyheter

Fortsatt högtryck när Keolis trafikskola fyller två år

240 utbildade och anställda bussförare på två år – det är resultatet av Keolis satsning på en egen utbildning för bussförare.
Rapporterna kring buss- och transportbranschens problem med kompetensförsörjning blir flitigt citerade i media med hissnande siffror om hela branschens kommande behov. För Keolis del rör det sig om ett årligt behov på cirka 700 nya förare, så har det sett ut i flera år och med anledning av det startade företaget en egen trafikskola för två år sedan.
– Vi inledde den här satsningen för två år sedan med en förhoppning om att kunna utbilda nya förare och sedan kunna erbjuda dem jobb på Keolis. Utvecklingen har gått över förväntan och på två år har vi kunnat välkomna 240 nya förare till vår spännande bransch, säger Marie Ridén, chef för Keolis trafikskola.
Elever kan själva bekosta utbildningen men trafikskolan samarbetar även med kommuner. Längst har samarbetet med Värmdö kommun kommit, tillsammans erbjuder man nu en gemensam Komvuxutbildning. Utbildningen är studiemedelsberättigad och efter avklarade tester erbjuder Keolis en anställning på en av sina depåer.
– Vi märker att Keolis trafikskola lockar grupper som vanligtvis inte söker sig till yrket. Vi har både en högre andel kvinnliga studenter än branschens snitt och en lägre medelålder. Som utbildare är det väldigt roligt att se att vi lyckas bredda föraryrket och locka till oss nya grupper, säger Marie Ridén.
Bilden:
Marie Ridén, chef för Keolis trafikskola.
Foto: Keolis