Nyheter

Ny tjänstebilsundersökning från LeasePlan

Volvo är den mest valda tjänstebilen i Sverige, men Volkswagen knappar in jämfört med tidigare år och ligger nu inte långt efter. Mazdaförarna är dock de som är mest nöjda. När det kommer till drivmedel vinner de mer miljövänliga valen ytterligare mark. Hela 70 % uppger att de skulle välja en elhybridbil om de skulle byta bil imorgon. Det visar LeasePlans årliga Tjänstebilsbarometer.
I en ny undersökning gjord på uppdrag av LeasePlan framkommer att 32 procent av tjänstebilsförarna i Sverige valt en Volvo. Volvo toppar därmed listan tätt före Volkswagen som valts av 29 procent. De två har ett betryggande försprång mot nästkommande på listan, BMW (12 procent), Audi (10 procent) och Mercedes (5 procent). Vid jämförelse mot förra årets resultat framkommer dock att Volvo tappat något i popularitet och att Volkswagen knappar in. Tre procentenheter färre hade en Volvo 2018 jämfört med 2017 och under samma period ökade andelen Volkswagen med två procentenheter.
Vid fråga kring vilka förare som är mest nöjda med sin tjänstebil är det dock en annan leverantör som vinner. Mazdaförarna ger sin bil 4,3 i betyg på en femgradig skala vilket är det högsta genomsnittsbetyget. På andraplats kommer Skoda (4,2) följt av Volvo, Mercedes, Audi och BMW (4,1).
– Tjänstebilsförarna är överlag väldigt nöjda. Hela 76 procent av de svarande i vår undersökning uppger att deras helhetsomdöme om den bil de kör idag är utmärkt eller mycket bra, vilket såklart är superroligt, säger Malin Malm, försäljningschef på LeasePlan Sverige.
Tjänstebilsförarna blir alltmer miljömedvetna – Elhybrider ökar i popularitet
När det kommer till förarnas val av drivmedel ökar de mer miljövänliga alternativen alltmer i popularitet. Hela 70 procent av förarna uppger att de skulle välja en elhybridbil om de skulle välja bil imorgon. Bensin + el är det mest populära valet (36 procent), tätt följt av diesel + el (34 procent). Endast 20 procent uppger att de skulle välja en dieselbil vilket är en minskning med 5 procentenheter från förra årets undersökning och med nära 30 procentenheter jämfört med 2015 då varannan uppgav att de skulle välja en dieselbil. Endast 4 procent skulle välja en bensinbil.
– Det är glädjande att se att fler vill göra mer miljömedvetna val. Att välja hybrider är ett bra sätt för företagen att minska sin klimatpåverkan samtidigt som man minskar sina totalkostnader avsevärt, säger Malin Malm.
Undersökningen visar en ökad miljömedvetenhet bland förarna överlag. På fråga om vad som avgör förarnas val av bränsle svarar 31 procent koldioxidutsläppen. Det är en ökning med 7 procentenheter från förra året och för bara några år sedan låg siffran runt 10 procent.
Bild: LeasePlan Sverige