Nyheter

Ledig pilot räddade ett Boeing 737 Max 8 från att störta

Ett Boeing-flygplan av modellen 737 Max 8 fick problem under en flygning men räddades från att störta av en ledig pilot. Nästa dag fick planet samma problem och kraschade, skriver Bloomberg.

Piloterna ombord på det indonesiska Lionairplanet av modellen Boeing 737 Max 8 försökte förtvivlat förstå varför planet dök nedåt och hur de kunde stoppa det. Men de lyckades inte och planet störtade i vattnet i Indonesien förra hösten. Det framkommer av en ljudinspelning som personer med insyn i utredningen av kraschen tagit del av, rapporterar Reuters.
Dagen före kraschen hade man en liknande incident, skriver tidningen Bloomberg och hänvisar också till källor i utredningen av kraschen. En tredje pilot, som flög med planet i cockpit, lyckades instruera de andra i besättningen hur de skulle göra för att få kontroll över planet igen.
Dagen efter, när det kraschade, var det en ny besättning med andra piloter ombord på planet.
– Tydliga likheter har noterats mellan Ethiopian Air Flight 302 och Indonesian Lion Air Flight 610, som kommer att bli föremål för ytterligare granskning under utredningen, säger Etiopiens transportminister Dagmawit Moges efter att ha tagit del av information från det etiopiska planets svarta låda.