Nyheter

Snabbt växande nätverk främjar digital kompetens i Sverige

Nätverket Digital Skills and Jobs Coalition Sweden har under kort tid vuxit sig större. Fler och fler organisationer inser värdet av att tillsammans arbeta med och lösa Sveriges digitaliseringsutmaningar.
– Det snabbt växande nätverket är ett kvitto på många aktörers oro över den låga digitala kompetensen i samhället och över den snäva debatten om Sveriges digitalisering. Jag ser ökad digital kompetens som en av nycklarna till ett jämställt samhälle och en inkluderande arbetsmarknad, säger Malin Påhls Hansson, projektledare Digital Skills and Jobs Coalition Sweden.
Digital Skills and Jobs Coalition Sweden utgör den svenska delen i ett större initiativ på EU-nivå. Sverige har i förhållande till övriga medlemsstater varit sena på att samordna samhällets aktörer kring digitalisringsutmaningen. Ska Sverige uppnå målsättningen i regeringens digitaliseringsstrategi – att bli bäst i världen på att använda sig av digitaliseringens möjligheter – måste detta göras på en jämställd och inkluderande grund.
– Vi vill se tydliga politiska reformer som säkerställer digital kompetens för alla medborgare på ett tillgängligt och inkluderande sätt – under hela utbildningskedjan, genom hela yrkeslivet, fram till ålderns höst. Behovet av det livslånga lärandet tar inte slut efter studenten, säger Malin Påhls Hansson.
Fakta – Digital Skills and Jobs Coalition Sweden:
Digital Skills and Jobs Coalition utgör en nationell gemensam part i förhållande till EU och andra internationella aktörer. På hemsidan lyfter nätverket bland annat fram deltagande aktörers initiativ för att främja digital kompetens för medborgare, specialister, elever, studerande och arbetstagare. Idag har 20 svenska organisationer valt att ingå i det svenska nätverket.
Följande aktörer deltar Digital Skills and Jobs Coalition Sweden:
Digitaliseringsrådet, Internetstiftelsen, IT-Guide, IT&Telekomföretagen, KTH, Mälardalens högskola, Promise, Riksorganisationen för e-kompetens, Saco studentråd, Skolverket, Svenska Science Centers, SVERD, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Kommuner och Landsting, Swedish Edtech Industry, Swedish JobTech, Swedsoft, Teknikföretagen, Unionen och Vercity.