Nyheter

MHF gör tummen upp för Volvo

”Det blev som vi ville… fortare än vi kunde ana”. På Bilens dag 28 oktober 2018 uppmärksammade MHFi ett pressmeddelande ett område där teknikutvecklingen fortfarande släpar efter.

–Hur kan en bil som till och med kan parkera själv, tillåta att den används av en drog- eller alkoholpåverkad förare, frågade vi oss då. Kanske ser vi redan lösningen? skriver MHF.

2017 dödades 80 personer i Sverige, och fler än 1 000 personer skadades svårt på grund av ratt,fylleri och drograttfylleri. De preliminära siffrorna för 2018 ser sämre ut.

MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund, raljerade över att troligtvis ingen dödades ”på grund av att bilen inte parkerats tillräckligt elegant i parkeringsrutan”.

– Vi undrade var vi lägger vårt fokus, skriver MHF.

Så här stod det vidare i pressmeddelandet:

– Om alla bilar hade installerad teknik som gjorde att de inte alls gick att starta av en påverkad person skulle siffran vara noll. Noll skadade, noll döda på grund av rattfylleri….Vi hoppas att det inte dröjer så länge innan det blir verklighet.

När Volvo nu presenterar sina säkerhetslösningar som ska göra just detta i deras nya bilar, så ser MHF:s framtidsönskan ut att bli verklighet.

– Mycket glädjande. MHF:s verksamhet syftar till att nå målet om att Ingen ska dö av rattfylleri, skriver MHF.

Bild: Volvo