Nyheter

Via ID satsar på svenska mobilitetspionjären UbiGo

Ubigo vinner förtroende bland internationella investerare. Via ID har förvärvat en majoritetsandel i en av världens pionjärer inom ”Mobility as Service”: det svenska start-up företaget UbiGo.
– Tack vare sin expertis och sitt internationella nätverk är Via ID den bästa partnern för att lansera vår lösning i Sverige och resten av världen, säger Hans Arby VD för UbiGo. Han fortsätter: Alla storstäder behöver minska biltrafiken samtidigt som invånare och verksamheter behöver kunna klara vardagen på ett enkelt sätt. Där kan vi bidra med vår lösning.
UbiGo erbjuder storstadshushåll ett enklare vardagsresande. Allt i en app, allt på en faktura för hela hushållet. I tjänsten ingår kollektivtrafik, pool- och hyrbil, taxi och cykel efter behov. Varje familj har ett gemensamt konto tillgängligt för alla familjemedlemmar och i appen kan man planera, boka och köpa sin resa oavsett färdmedel.
– Den här investeringen är självklar för Via ID eftersom UbiGo är en pionjär på mobilitetsmarknaden och kan leverera ett komplett erbjudande (resväg, biljettförsäljning, betalning, bokning) på ett effektivt sätt tack vare partnerskap med offentliga och privata aktörer, säger Alexis Hue, Via IDs Venture Partner i Berlin och ansvarig för den skandinaviska marknaden.
Efter en framgångsrik testperiod i Göteborg, lanseras UbiGo nu i Stockholm i samarbete med Stockholms Stad, SL, Cabonline, Hertz och move About. I Stockholms tätort bor cirka 2 miljoner invånare och här beräknas potentialen till 30% av de totala hushållen, vilket innebär 250 000 familjer. Först ut att testa tjänsten är invånarna i Hammarby Sjöstad, Finnboda och Minneberg.
Efterlängtad tjänst för plånboken och den egna liksom stadens hälsa
Ubigo har inspirerats av tjänster som vuxit fram inom andra områden de senaste åren som exempelvis musik, turism och film. Flera tjänster fogas samman i en plattform eller en app för att underlätta för användaren.
– Tjänsten har likheter med exempelvis Netflix men här handlar det om att förenkla hela hushållets allt vardagsresande. Då kan vi också erbjuda ett flexibelt och kostnadseffektivt alternativ till att äga en bil, säger Hans Arby.
En europeisk studie gjord av ”Emerging Mobility Observatory” 2018, visar dessutom att 55% av européerna är intresserade av den här typen av mobilitetstjänster. En majoritet förklarar intresset med möjligheten att minska användningen av sin personbil – som innebär en betydande utgift för många. Enligt LeasePlan-studien genomförd 2017 spenderar bilister i norden i genomsnitt 600 euro per månad på sina bilar.
Resultatet av Ubigo är en effektivare användning av städernas utrymme, besparingar för användare, mindre köer och renare luft.
Om Ubigo
UbiGo erbjuder enklare vardagsresor för hushåll och företag genom att integrera alla transportmedel till en tjänst, allt i en app, allt i ett kontrakt och allt på en räkning. UbiGo testades framgångsrikt i en omfattande pilot i Göteborg och tjänsten har nu lanserats i Stockholm. Prenumerationen inkluderar kollektivtrafik, bilpool, taxi, hyrbilar och cykelpool, och erbjuder flexibla prismodeller. Ubigo är pionjärer inom det som nu kallas Mobility as a Service, eller mobilitet som tjänst, som också bidrar till att människor, städer och miljön mår bättre.
Om Via ID
Via ID är en affärsaccelerator som långsiktigt stödjer projekt relaterade till nya mobilitetssätt: dagliga, smarta och hållbara. Via ID erbjuder ett komplett ekosystem för entreprenörer som väljer att ansluta sig, vilket innebär ekonomiskt stöd, expertråd och synergier med ledande leverantörer av mobilitetslösningar. Idag har Via ID en portfölj med cirka tjugo start-ups (inklusive Drivy, Heetch, Smoove, Swifly, Xee, etc.), kontor i Paris, Lille, San Francisco, Singapore och Berlin och en inkubator i Paris. Via ID är också en del av Mobivia, Europas ledande leverantör av biltjänster och nya mobilitetslösningar (Norauto, Midas, ATU etc.).
Foto: Markus Aarflot