Nyheter

Svenska taxibolaget Careem köps upp av Uber för 28,7 miljarder

Svensken Magnus Olsson har tagit sin taxiapptjänst Careem till 15 länder i Mellanöstern och Afrika. Efter flera års spekulationer köper techjätten Uber nu upp bolaget i en storaffär värd 28,7 miljarder kronor, rapporterar Di Digital.
Uber, som siktar på en värdering på hela 1 100 miljarder kronor vid sin stundande börsnotering, har i flera års tid varit nära ett uppköp av konkurrenten Careem. Nu är affären i hamn och köpeskillingen landar på 3,1 miljarder dollar, motsvarande 28,7 miljarder kronor. Betalningen sker både i aktier och kontanter och förväntas slutföras under första kvartalet 2020.
Careem grundades 2012 i Dubai av svensken Magnus Olsson tillsammans med Mudassir Sheikha och Abdullah Elyas.
Vi har byggt Careem från lokalnivå. Vi hade inga miljarder på banken från dag ett så i de städer vi funnits längst går vi nu runt rent ekonomiskt, sa Magnus Olsson till Di Digital under 2017.
Magnus Olsson har beskrivit sig själv som en ”ganska vanlig kille”, med en utbildning från Lund och en bakgrund som konsult på företaget McKinsey. Via det jobbet hamnade han i Kuwait. Han blev kär, inte bara i sin fru, utan även i regionens kultur och mångfald.
2011 drabbades han av en hjärnblödning och fick åka till USA för operation. Det fick Magnus Olsson att reflektera över sina livsval. Han bestämde sig för att lämna McKinsey och istället hitta sin passion.
– Jag kom fram till att det fanns två saker jag ville göra. Jag ville göra något som var meningsfullt och något som skulle bli riktigt stort, sa Magnus Olsson till Di Digital 2015.
Enligt Magnus Olsson var det tidigare mycket ovanligt att folk åkte taxi på Careems marknader i Mellanöstern och Afrika. Därmed har bolaget skapat en helt ny marknad, enligt grundaren, som Uber nu får tillgång till.