Nyheter

Vägmarkeringsuppdrag i Dalarna för Svevia

All målning av vägmarkering i Dalarna kommer under året att utföras av Svevia. Uppdraget omfattar både nyproducerade vägmarkeringar och underhåll av befintliga.
Alla som kört längs en asfalterad väg utan vägmarkering vet hur beroende vi som trafikanter är av de vita linjerna som markerar vägens mitt, vägrenen och pilarna i korsningarna. Varje år målas miltals av nya vägmarkeringar samtidigt som de gamla behöver förbättras.
Svevia ska på uppdrag av Trafikverket måla och underhålla vägmarkeringarna på det statliga vägnätet i Dalarna under 2019. Ett uppdrag de haft under de senaste fyra åren.
– Det är sex olika arbetslag som jobbar med vägmärkning i Dalarna. De huvudsakliga uppdragen är landsväg men även korsningar och övergångsställen ingår, säger Magnus Fredriksson, Svevia.
Nytt för i år är att Trafikverket har infört certifieringskrav på den termoplast som används som vägmarkeringar.
– De vita strecken består av en särskild så kallad termoplast som vi tillverkar i vår egen fabrik i Linköping. Många tror att det är färg men det är helt fel. Termoplast är en mycket mer avancerad produkt med noga utprovade egenskaper för att fungera i trafikerade miljöer. Vägmarkeringar ska klara slitage från trafik, stå emot väder och vind och vara reflekterande så att de syns i mörkret.
Merparten av uppdrag utförs under sommarsäsongen, eftersom det är då flest vägarbeten och beläggningsarbeten utförs och det är också då vidhäftningen mot vägytan är som bäst.
– Men vi utför vägmarkeringsuppdrag året om. Det är bara det att det är enklare på sommaren. När vägbanan är fuktig och kall måste vi först torka den torr med en speciell maskin vilket gör att det tar längre tid och blir mindre effektivt.
Kontraktet omfattar hela 2019 och är värt cirka 18 miljoner kronor.
Foto: Patrick Trägårdh