Nyheter

Beslutat fiberstöd till landsbygden i Örnsköldsvik

Fyra områden i Örnsköldsviks kommun har i senaste bidragsomgången från Jordbruksverkets landsbygdsprogram fått beviljat stöd med 46 miljoner för utbyggnad av fibernät.
Stödet betyder att drygt 1200 hushåll och dessutom 700 företag på landsbygden kommer att få möjligheten att ansluta sina fastigheter till Övik Energis fibernät. De fiberföreningar som erhållit stöd är: Nätra, Sagavägen, Sidensjöbygden och Skorped. Planeringen startar omedelbart och utbyggnaden kommer att ske under perioden 2020 till 2022.
– Äntligen har vi blivit beviljade bidrag, det känns helt underbart. I en tid där allt mer görs över internet, vare sig man är företagare eller privatperson så är en snabb och stabil uppkoppling viktig. Vissa delar av vårt område har redan tappat kopparnätet och är beroende av det mobila nätet så känns det extra kul att vi nu får fiber, säger Christine Persson, ordförande i Sagavägens fibernätförening.
Utbyggnaden kommer att ske i samarbete med Örnsköldsviks kommun och Övik Energi inom ramen för Bredband2020 projektet och byanätsamverkan. Kommunalråd och styrgruppens ordförande i Bredband2020, Per Nylén är glad över beslutet.
– Vi fortsätter på den inslagna vägen med byanätsamverkan för att bidra till nationella målet, säger Per.
Övik Energi bygger ut fibernätet steg för steg för att bidra till nationella målet om att 90 % av hushåll och företag ska ha tillgång till minst 100 Mbit/s senast år 2020.
Byggnationen av fibernätet sker med optisk fiber hela vägen hem till kunderna och är certifierat enligt Robust fiber som är en branschstandard för hur fibernät byggs robust och driftsäkert.