Nyheter

Sjöfartsmuseet Akvariets om- och tillbyggnad kan fortsätta

Nu har kommunfullmäktige i Göteborgs stad beslutat att bevilja Higabs ökade kostnader för Sjöfartsmuseet Akvariets om- och tillbyggnadsprojekt. Arbetet med ett nytt museum och ett akvarium i internationell klass kan nu fortsätta enligt planerna utan förseningar.
– Det är en tydlig signal från politiken att Sjöfartsmuseet Akvariet står för en viktig verksamhet i Göteborgs stad. Alla är nu ivriga att fortsätta arbetet med att få det nya museet på plats, säger Carina Sjöholm, museichef.
Det var i september förra året Sjöfartsmuseet Akvariet stängde för om- och tillbyggnad. I december bad Higab kommunfullmäktige om en utökad ekonomisk ram för projektet. Under projekteringen upptäcktes behov av mer bergschaktning och ett mer omfattande vvs-arbete än förväntat. Enligt Higabs beräkningar skulle ytterligare ca 40 miljoner kronor behövas, utöver det tidigare kostnadstaket på 100 miljoner. Frågan har därefter tagits upp i kommunstyrelsen, som efter återremittering godkände kostnadsökningen i mitten av mars. Nu har även kommunfullmäktige röstat igenom förslaget.
– Vårt arbete fortsätter nu enligt planerna. Det nya museet ska stå klart 2021 och visionen är ett museum och akvarium i internationell klass. Målet är en verksamhet som bjuder på stora upplevelser och en bättre miljö för både besökare, djur och personal, säger Carina Sjöholm.
2021 kommer besökarna att mötas av ett helt nytt akvarium under mark, en ny större entréhall, nya tillfälliga- och basutställningar och ett kafé med uteservering. Efter politikens beslut kan nu arbetet fortskrida enligt tidsplan, utan några förseningar.
Fiskflytt och byggstart
Nästa steg i om- och tillbyggnadsprojektet handlar för Akvariets del om att börja flytta fiskar och koraller till nya, tillfälliga akvarier i huset. I väntan på kommunfullmäktiges beslut har fiskarna i stort sett fått stanna kvar i sina gamla akvarier. Efter flytten kan bygget av det nya Akvariet sätta igång, som kommer att bli mer än dubbelt så stort till ytan, jämfört med det tidigare. Förutom nya akvarium, varav det största ska rymma 400 000 liter havsvatten, planeras också för ett unikt experiment- och informationsrum där skolklasser och andra besökare kommer att kunna göra vattenexperiment och lyssna på föreläsningar.
– Vi har nu ett stort och viktigt arbete framför oss att tillsammans med våra kollegor i museet planera ut utforma de nya utställningarna i Akvariet och på museivåningarna. Vi vill knyta ihop hela det nya Sjöfartsmuseet Akvariet och visa upp livet under, ovan och vid vattenytan, säger Björn Källström, utvecklingsledare för Akvariet.
Aktiviteter under stängning
Sjöfartsmuseet Akvariet erbjuder fortsatt bokning av museilektioner, föredrag och stadsvandringar för grupper och skolklasser under stängningsperioden. Just nu visas också utställningen ”Min flykt över havet” på Stadsbiblioteket. Sommaren bjuder precis som vanligt på stadsvandringar i Majorna med omnejd och båtturer i Göteborgs hamn. I samarbete med Stadsmuseet blir det också sommarlovsaktiviteter för barn och unga med vattentema på Stadsmuseet. Dessutom dyker museet upp med aktiviteter för barn och vuxna både här och där,
Under tiden hänvisas Sjöfartsmuseet Akvariets besökare även till Göteborgs stadsmuseum. Förutom ett brett kulturhistoriskt perspektiv på staden Göteborg finns här ett Barnens museum och familjeaktiviteter på helger och lov.
Kort fakta om- och tillbyggnadsprojektet
Sjöfartsmuseet Akvariet stängde 17 september 2018 för om- och tillbyggnad.
2021 beräknas museet öppna igen.
Just nu pågår arbetet med:
En ny större entré mot Karl Johansgatan
Uteservering i söderläge
En ny akvariebyggnad under mark med tio gånger så stor vattenvolym, 1100 kvadratmeter
Ett unikt experiment- och vattenlab
Ny utställningar med utgångspunkt i samlingarna
Bättre tillgänglighet med nya trappor och hissar.
Bild: GAJD Arkitekter