Nyheter

UPS samarbetar med Matternet – inleder test med drönarleveranser

UPS tillkännagav igår sin innovativa nya logistiklösning för att leverera medicinskt material och prover med obemannade drönare. I ett samarbete med Matternet, ledande inom drönarteknik, genomförs nu projektet på Wakemeds sjukhus i Raleigh, North Carolina, och provflygningarna genomförs under uppsyn av FAA (Federal Avaiation Administration) och North Carolina Department of Transportation.
Gårdagens flygning markerar starten av många dagliga leveranser på och från WakeMeds campus.
Samarbetet mellan UPS och Matternet är en viktig milstolpe för obemannade drönarleveranser i USA. För närvarande transporteras majoriteten av medicinska prover och produkter som finns i WakeMeds expansiva system med fraktbil. Tillägget av drönartransport ger möjligheten att leverera på begäran under samma dag och snabbt då man exempelvis undviker trafikerade vägar. Det är effektivare, sänker kostnaderna markant och framför allt förbättrar det för patienterna då snabbare leveranser i kritiska lägen kan rädda liv.
Projektet använder sig av Matternets M2 Quadcopter som drivs av ett omladdningsbart litiumbatteri. Drönaren orkar bära en last som väger upp till cirka 2,2 kg och kan flyga strax över 2 mil på en laddning.
Medan projektet pågår kan sjukvårdspersonal fylla en av UPS säkra drönarbehållare med medicinska material eller prover – till exempel ett blodprov – på någon av WakeMeds närliggande anläggningar. Drönaren kommer sedan att flyga längs en förutbestämd flygrutt, övervakad av specialutbildade fjärrpiloter, till en fast landningsplatta vid WakeMeds sjukhus och deras centrala patologilaboratorium. Projektet kommer att fortgå under obestämd tid och både UPS och Matternet kommer under tiden att dra lärdom om hur drönare kan tillämpas för att förbättra transporttjänster på andra sjukhus och medicinska anläggningar i USA.
UPS jobbar konstant med att förbättra sitt så kallade UPS Global Smart Logistics Network för att bättre stödja sjukhus och andra vårdinrättningar som en del av deras pågående förändringsarbete. Logistik för sjukvård och Life Science är ett prioriterat segment för UPS och företaget bygger konstant nya relationer och teknologi för att ge bättre patientvård och implementera mer strömlinjeformade logistiklösningar in i försörjningskedjan.
Samarbetet är det senaste, men inte det enda, UPS-programmet att utnyttja drönarflyg för sjukvårdslogistik. UPS samarbetade under 2016 med GAVI och Zipline för att leverera blod och medicinska prover till avlägsna platser i Rwanda där vanlig transport inte kunde nå människor. Matternet-teamet har också erfarenhet inom området då de nyligen avslutat mer än 3 000 flygningar för sjukvårdssystem i Schweiz.