Nyheter

Schück och Mellqvist förklarar ekonomi

Nu kommer programserien från EFN som på tio minuter reder ut de viktiga ekonomiska sambanden. Förklarar gör Johan Schück, en av Sveriges mest välrenommerade ekonomijournalister.
Första programmet handlar om konjunktur. Den har börjat vända neråt, enligt experter. Men vad ÄR konjunktur? Varför går den ner – och är det enbart negativt? Varifrån kommer uttrycket ”spara i ladorna”, hur kan politiker påverka konjunkturen och vad har en bålskål med saken att göra?
– Ekonomi ska inte vara svårt. Vi vill att alla ska känna att de kan vara med i diskussionen om aktuella ekonomiska frågor. Där hoppas vi att programmen är till hjälp, säger Johan Schück till EFN.
Programserien heter EFN förklarar, och ämnen som tas upp i kommande avsnitt är tillväxt, finanspolitik och ränta. Med programmen vill vi sprida kunskap om centrala begrepp, som används när tillståndet i ekonomin i Sverige och världen ska beskrivas. De vi vänder oss till är människor som är nyfikna och som vill allmänbilda sig.
– EFN är kanalen för de ekonomiskt intresserade, där vi vågar fördjupa oss i svåra frågor. Men vi vill också skapa en skola för den ekonomiskt intresserade som inte kommit lika långt. Med hjälp av Johan Schücks kunskap och pedagogik kan alla lära sig förstå ekonomi, säger programledaren Gabriel Mellqvist.
– I dag törstar många efter fakta och mer kunskap. Vi vill bidra genom att förklara hur saker hänger ihop, både i Sverige och i världen, säger Anna Fagerström, ansvarig utgivare.
EFN förklarar:
Antal avsnitt: 5 per säsong.
Ämnen: Bland andra konjunktur, tillväxt, finanspolitik.
Längd: cirka 10 minuter/avsnitt.
Producent: Dharma Garde Palme.
Visas: På EFN.se.
Bilden:
Gabriel Mellqvist (till vänster) och Johan Schück samtalar om konjunktur.
Foto: EFN Ekonomikanalen