Nyheter

PostNord genomför förändringar av brevlådors tömningstider

För att möta digitaliseringen fortsätter PostNord effektiviseringen av verksamheten. Från den första juli upphör man med tömning av brevlådor på söndagar och samtidigt genomförs förändringar av brevlådors tömningstider.
Vi står mitt i det stora paradigmskifte som stavas digitalisering. Det påverkar PostNord inte bara genom att paketvolymerna ökar utan också genom att den andra delen av vår verksamhet, brevaffären, minskar drastiskt. Förändringen har kommit smygande sedan millennieskiftet men nu går utvecklingen fortare än tidigare. Under slutet av 2018 föll brevvolymerna med ungefär 13 procent per månad.
– En vanlig dag har vi ingen fysisk post att dela ut till en tredjedel av alla hushåll och om bara två år beräknar vi att vi endast har något att lägga i varannan låda. Det gör att intäkterna minskar snabbt men kostnaderna för att upprätthålla infrastrukturen är desamma. De enda intäkter vi har från brev är de som kommer från portot. Tyvärr är det en ekvation som blir allt svårare att få ihop, säger Annemarie Gardshol, chef för PostNord Sverige.
För att möta utvecklingen och anpassa brevservicen till allmänhetens förändrade beteende effektiviserar PostNord löpande verksamheten. En stor del av detta arbete är inget som påverkar varken kunder eller mottagare.
I takt med att brevmängden minskar ser vi att antalet brev som postas i våra brevlådor eller lämnas in på våra serviceställen har mer än halverats de senaste 10 åren. Samtidigt har vi lika många brevlådor och ombud som tidigare att hämta inlämnad post från varje vardag.
Idag har PostNord nära 22 000 brevlådor över hela landet, med söndagstömning på cirka 2 400 platser. Det finns inget krav på söndagstömning i regelverket, men man har gjort det som en extra service motiverad av den historiska mängden brev. Från den första juli upphör PostNord med tömning av brevlådor och sortering av post på söndagar. Det innebär att brev som postas i brevlådor under en helg, eller efter tömning på fredagen, kommer att hanteras tillsammans med de brev som postas på måndagen. Detta ligger i linje med hur det ser ut i övriga Norden; varken Norge, Finland eller Danmark har idag brevlådetömningar på helgerna.
Den första juli kommer man ven att förändra tömningstiderna på de gula brevlådorna. De stora flertalet av brevlådorna kommer inte att få någon förändring alls medan PostNord  på andra områden flyttar tömningstiden med en eller två timmar. På orter med mindre än 3 000 invånare som idag har haft brevlådetömning på eftermiddagen ändrar man nu så att brevlådorna töms tidigare på dagen.
– De förändringar vi nu gör av verksamheten är en anpassning till det faktum att alla vi som bor i Sverige inte längre skickar eller tar emot lika många brev som förut. Förändringarna av brevlådors tömningstider och att vi upphör med tömning av brevlådor på söndagar ger såväl en substantiell ekonomisk besparing som besparingar på miljön. Det är bara genom att göra förändringar och att hela tiden effektivisera vår verksamhet som vi kan framtidssäkra brevservicen i hela landet till en rimlig kostnad, avslutar Annemarie Gardshol.