Nyheter

Sveriges sämsta klimatsatsning?

Det slutade med en miljardnota för tre norrlandskommuner när man skulle leka ”dallas” med kommuninvånarnas skattepengar.

2005 köpte de tre norrlandskommunerna Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik bolaget Sekab. Tanken var att utvinna etanol ur barrskogarna i Norrlands inland. Kommunerna pumpade inledningsvis in över hundra miljoner för att köpa bolaget, skrev tidningen Entreprenör 2005.
Det var bara ett problem.
Tekniken för att utvinna etanol ur barrskog var långt ifrån färdig.
Däremot var det lättare att tillverka etanol av bland annat sockerrör och majs. Det kommunala bolaget vände sig därför till utlandet för att köpa mark och hitta leverantörer av etanol under tiden då de väntade på teknikens genombrott. Bland annat köptes mark i Afrika och fabriker i Polen och Ungern.
Snart skulle genombrottet komma. Men det dröjde. Och det dröjde.
Samtidigt rann det en stadig ström av pengar ut ur kommunkassorna in i Sekab. När kommunerna slutligen och alldeles för sent, år 2007, insåg hela vidden av de vansinniga affärerna så satte de stopp för investeringarna utomlands.
Men det hela ledde så småningom till att hela 1,4 miljarder hann försvinna ur kommunernas kassa, skrev Entreprenör.