Nyheter

Superhosts är de stora vinnarna på Airbnb

Airbnb superhosts är topprankade och de mest erfarna värdarna som lockar flest gäster på Airbnb. Genom att bli en Airbnb Superhost är det möjligt att maximera vinsterna på uthyrda bostäder och samtidigt erbjuda hyresgästerna en extraordinär upplevelse.
Idén att toppranka värdar på världsomspännande och populära Airbnb föddes av studenter på universitetet i Oklahoma, USA. Grundtanken var att de uthyrare som uppfyllde visa uttalade kriterier skulle belönas genom att få titulera sig Superhosts. Uppgiften, som är ett delmoment i utbildningen, har inneburit en spännande resa för de fyra studenterna Rohit Banjeree, Soumya Ranjan Kar Choudhyry, Anders Manniste och Man Singh.
– Idén har varit deras egen helt och hållet och de har själva drivit projektet, förklarar Rohit Banarjee Business Analytics M.S. Class of 2019 som är lärare på utbildningen.
En av anledningarna till att valet föll på att jobba med just Airbnb var att det erbjöd ett intressant sätt att ta sig an och fördjupa sig inom datainformation. Eftersom utbudet av Airbnb är stort i New York och investeringarna många beslutade man sig för att starta projektet där. Till sin hjälp har man projektet igenom använt sig av verktyg från SAS.
– Användningen av SAS verktyg har varit naturlig eftersom de är en av våra stora samarbetspartners och vi använder deras mjukvara och material. Vi har ett tätt och givande samarbete sedan 2004, fortsätter Rohit Banarjee.
Kriterier för Superhosts
Genom att analysera data och studera kommentarer i kommentarsfältet där man utläst vad de som hyr värderar högst har man valt ut de kriterier som gäller för att kunna få titulera sig Superhost och därmed uppnå VIP-status. Till att börja med krävs att värden hyrt ut sin bostad minst tio gånger under det gågna året eller har varit värld för långtidsbokningar 100 nätter under minst tre vistelser. Genomsnittsbetyget ska ligga på minst 4,8 baserat på omdömen från åtminstone 50 procent av Airbnb-gästerna även det under det gågna året. Noll avbokningar gäller om inte förmildrade omständigheter råder. Superhosts ska också svara på 90 procent av nya meddelanden inom 24 timmar. Gästerna ska veta om att deras frågor blir besvarade och att de får korrekta svar inom tidsfristen.
Ovärderliga fördelar
Så vad är då vitsen med att vara en Superhost för värdarna? För det första tjänar en Superhost upp till 22 procent mer än andra värdar, vilket utgör en markant skillnad som i realiteten kan innebära €1250 euro mer i inkomst. Dessutom kommer dina objekt att få ett superhostmärke i din profil att stoltsera med, du kommer också att visas för gäster i sökresultat, e-post med mera. Det finns till och med ett fiffigt sökfilter för att sortera ut och hitta alla Superhostboenden. Den som är Superhost erbjuds också exklusiva belöningar utöver den vanliga bonusen när du värvar nya värdar. Som om inte det vore nog får du en resekupong värd €100.
Avmystefiering av Superhostprogrammet
Analys av data har legat till grunden för Superhostprogrammet som tagits emot väl och redan är up and running. Att samla data är inte den stora utmaningen, utan att utvinna den på ett smart sätt. I data som teamet analyserade fram framträdde det att antal badrum, lokalisering, antal sovrum, grannskapet i sig och minst antal nätter bland annat var sökningar som de presumtiva kunderna letad efter. Man testade att bara analysera siffror och bara text men kom fram till att en analys av text och siffror gav bäst resultat. Olika statistiska modeller som exempelvis LARS (least-angle regression), SVM (support vector machine) och beslutsträd testades. Beslutsträd gav bäst resultat med en låg felmarginal och hög känslighet i det data som analyserades.
Enbart vinnare
Projektet visar hur väl använd data genom analys kan komma till nytta på ett konkret sätt som dessutom många människor är direkt behjälpta av. Man skulle kunna kalla projektet för ett perfekt skolboksexempel. Uthyrningsobjekt på Airbnb fortsätter alltjämt att öka och behovet av att vaska fram guldkornen när man letar efter den perfekta bostaden att hyra växer. Tack vare analys av insamlad data kommer du helt enkelt enklare att hitta din drömbostad inför näste semester. Och hyr du ut har du fått en manual över vad som krävs av dig för att du ska kunna lista dig som en attraktiv Superhost.