Nyheter

Bilens digitala innehåll stoppas av EU-beslut: De små verkstäderna på landet hotas

– Vi kommer åt ungefär 90 procent av en modern bil idag, vi behöver åtkomst till den tekniska informationen, det är ju där vårt problem ligger, säger Mikael Bergström som är delägare till Munkfors Bilelektriska till radio P4 Värmland.

De små verkstäderna på landsbygden hotas av EU-beslut som ger fordonstillverkaren exklusiv rätt till bilens digitala innehåll. I landet har antalet verkstäder minskat från 5 209 bilverkstäder 2005 till 3 688 bilverkstäder idag. Statistiken kommer från Sveriges Bildelsgrossisters Förening.
Inom kort kommer EU-parlamentet att besluta kring lagar och regler rörande uppkopplade konsumentprodukter, som personbilar, och rätten till deras digitala innehåll.
Hittills har det beredande EU-utskottet för den inre marknaden och konsumentfrågor, IMCO, ställt sig på konsumenternas sida. Att det är konsumenten, brukaren, som äger datan och inte tillverkaren eller någon annan kommersiell aktör.
Men nu blir det ändring på detta.
Bild: Ryan McGuire