Nyheter

Hurtigruten ska segla på död fisk

Som första rederi i världen ska Hurtigruten använda biogas i stor skala som fartygsbränsle. Med start 2020 ska norska Biokraft förse Hurtigruten med miljövänlig biogas och skeppen ska segla på död fisk och annat organiskt avfall.
Hurtigruten och norska Biokraft har undertecknat ett flerårigt avtal om biogas. Innan 2021 kommer minst sex av Hurtigrutens skepp att byggas om för att segla på en kombination av stora batterier, flytande naturgas (LNG) och biogas (LBG) – producerat av organiskt avfall från skogsbruk och fiskodling.
Biogasen ska produceras vid Biokrafts anläggning i norska Skogn.
– Det här är ett stort och viktigt steg för Hurtigruten, för Biokraft, för gröna lösningar inom den globala sjöfartsindustrin och inte minst för miljön, säger Daniel Skjeldam, VD Hurtigruten.
”Viktigt steg mot grön sjöfart”
Avtalet sträcker sig över 7,5 år. Varje gång ett av Hurtigrutens batteri- och gasdrivna fartyg lägger till i Trondheim på nordgående rutt, fylls det med miljövänliga biogaser – som det allra första kryssningsfartyg i världen.
– Vi är stolta över att samarbeta med Hurtigruten och ser detta som ett viktigt steg mot grön och hållbar sjöfart. Det är inspirerande att se att Hurtigruten igen visar att de är världens grönaste kryssningsrederi. Med detta avtal är Hurtigruten i princip det rederi som inför biogas som bränsle inom sjöfartsindustrin, säger Håvard Wollan, VD Biokraft.
Det grönaste bränslet
Förnybar biogas är en ren energikälla och anses vara det mest miljövänliga bränslet som finns tillgängligt på marknaden. Biogas används redan som bränsle i andra delar av transportsektorn, särskilt i bussar. Norge som är stora på fiske och skogsbruk producerar en stadig mängd organiskt avfall. Landet har därmed möjligheten att bli världsledande inom biogasproduktion.
– Norge har en lång historia som ett av världens ledande länder inom sjöfart och har levt av havet i generationer. Men våra hav är utsatta för klimatförändringar och föroreningar. Det är vad vi arbetar för att förändra, med dedikerade partners som Hurtigruten, säger Wollan.
Biokraft beskriver avtalet med Hurtigruten som en banbrytande förändring av framtidens bränsle inom sjöfartsindustrin. Den första leveransen av biogas till Hurtigruten är planerad att ske år 2020.
– Det andra ser som ett problem, ser vi som en resurs och en lösning. Medan andra rederier kör på billig förorenande olja, kommer våra skepp bokstavligen att drivas av naturen. Biogas är det grönaste bränslet, så detta är ett enkelt val för oss och en stor fördel för miljön. Vi hoppas andra kryssningsföretag följer oss, säger Skjeldam.