Nyheter

Kölsträckningen av Viking Glory firas idag

Byggandet av Viking Glory framskrider enligt tidtabellen. Fartygets kölsträckning sker idag, den 3 juni, på kinesiska Xiamen Shipbuilding Industrys varv. Det nya klimartsmarta fartyget börjar trafikera rutten Åbo–Stockholm år 2021. Bokningar kan göras från och med december 2019.
Kölsträckningsceremonin är en gammal skeppsbyggartradition, där man placerar ut mynt under fartygets köl för att ge lycka under byggandet. Under ceremonin lyfts fartygets första sektion på plats i varvets byggnadsdocka, där mynt placerats ut ovanpå kölblocken
Kölsträckningen symboliserar skeppets födelse; den första byggsektionen är klar och man börjar foga ihop de övriga sektionerna med den. När det fartyget är klart för sjösättning tillvaratas lyckoslantarna som legat under kölen och svetsas senare samman som en del av masten.
Viking Lines nya klimartsmarta kryssningsfartyg kommer att ge sina passagerare möjlighet att ta del av skärgårdsvyer utan motstycke och fartyget har redan väckt stort intresse i både Finland och Sverige. Den namngivningstävling som ordnades i april gav upphov till mer än 22 000 namnförslag. Från och med december i år är det möjligt att börja boka resor med det nya fartyget.
Fartygets tekniska data:
Färdigställs i slutet av 2020
Sätts i trafik i början av 2021 på rutten Åbo–Åland–Stockholm
Passagerarkapacitet: 2 800 personer
Hytter: 922
Besättning: cirka 200 personer
Längd 222,6 meter, bruttodräktighet 63 800 ton
Fraktkapacitet: 1 500 filmeter
Isklass: 1 A Super
Bränsle LNG (flytande naturgas)
Byggs i Kina på Xiamen Shipbuilding Industry Co., Ltd:s varv
Samarbetspartner: Wärtsilä, ABB Marine, Kone, Koncept Stockholm, Deltamarin, Almaco m.fl.
Bild: Viking Line